/ foto: ZELJKO SAPURIC
30/12/2022 u 17:07 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO i VIDEO) Istorijski dan za Crnu Goru, Željezara vraćena u državno vlasništvo

Radnici Željezare okupili su se da sačekaju ishod dogovora

Ugovor o kupoprodaji Željezare večeras je zvanično potpisan, saopštio je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević. 

image
- FOTO: N. BULAJIć

- Nikšić ide novim putem razvoja i prosperiteta u 2023. godini. Odličan završetak poslednjeg radnog dana u ovoj godini- napisao je on na Fejsbuku. 

Elektroprivreda Crne Gore i turska kompanija Tosjali zaključile su večeras ugovor o kupovini imovine bivše Željezare Nikšić po cijeni od 20 miliona eura. Imovina će biti prenijeta na novoformiranu firmu “Željezara Solar” čiji je jedini vlasnik EPCG.

Vrijednost ugovora iznosi 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima kojima je, u septembru ove godine, država, na aukciji u postupku otuđenja sopstvenih akcija, otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27 odsto od iznosa predviđenog za otuđenje.

Potpisivanjem ovog ugovora, EPCG je, prema riječima predsjednika Odbora direktora Milutina Đukanovića, došla u priliku da proširi svoj proizvodni portfolio, jer imovina Željezare, zbog snage priključka, ima veliki solarni potencijal, a pored toga, ovom investicijom se stvaraju preduslovi za ulaganje u pogone koji će, svojim aktivnostima, predstavljati značajnu logističku podršku proizvodnim aktivnostima EPCG.

U Nikšić je zbog potpisivanja ugovora stigao i premijer Dritan Abazović.

- Željezara je vraćena u državno vlasništvo. Istorijski dan za Nikšić i Crnu Goru. Najljepši mogući završetak godine -  poručio je Abazović. 

Radnici Željezare okupili su se da sačekaju ishod dogovora, a Abazović, Kovačević i Đukanović su im čestitali potpisivanje ugovora. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:53