/ - Аеродроми ЦГ
04/02/2022 u 15:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

АЦГ потписник Декларације из Тулуза: Емисију ЦО2 свести на нулу до 2050. године

Аеродроми Црне Горе су поносни што су дио европске екипе која предводи борбу за здраву животну средину

Аеродроми Црне Горе потписали су Декларацију из Тулуза, чији је циљ да се емисија ЦО2 у авијацији и потпуности елиминише, односно сведе на нулу до 2050. Ријеч је о првој јавно-приватној иницијативи ове врсте у ваздухопловству на глобалном нивоу. 

Елиминација ЦО2 из авијације се први пут помиње 2019. године у резолуцији Међународног савјета аеродрома, а формализована је данас, у оквиру француског  предсједавања ЕУ која је домаћин Европског самита авијације.

За сада, амбициозном циљу, приступило је 77 аеродромских оператера са око 200 европских аеродрома. Списак потписника можете наћи на овом линку: хттпс://www.аци-еуропе.орг/тоулоусе-децларатион На свјетском нивоу, потписника је око 400.

Аеродроми Црне Горе су поносни што су дио европске екипе која предводи борбу за здраву животну средину, а самим тим се обавезује и да ће коришћењем обновљивих извора енергије поступно измијенити процесе рада, чиме ћемо допринијети оснаживању еколошке свијести и очувању нашег јединог дома, планете Земље. За Црну Гору, која је и по Уставу еколошка држава, приступ овој декларацији је била и наша државна обавеза.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:50