/ UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE - LAZAR RUZIC
13/02/2024 u 10:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić: Sindikat Uprave za inspekcijske poslove nastao kada je trebalo da zaštiti nezakonito postupanje Vujošević

Nema potrebe niko da se radi zaštite ličnih i partijskih interesa krije iza zaposlenih i da tako prikriva ciljeve organizovanja novog sindikata, poručila je predsjednica Sindikalna organizacija UIP Lucija Adžić

Novi Sindikat zaposlenih Uprave za inspekcijske poslove, koji u svom sastavu ima svega četvrtinu zapslenih, nastao je u trenutku kada je trebalo zaštititi nezakonito postupanje direktorice Uprave za inspekcijske poslove Ane Vujošević, a koje se i ovih dana ponavlja - kazala je predsjednica Sindikalna organizacija UIP Lucija Adžić.

Ističe da sindikat na čijem je čelu broji polovinu zaposlenih i Vladu doživljava kao partnera i vjeruje obećanju koje je nedavno dala da će sačuvati sve zaposlene i da postoji potreba za unapređenjem rada inspekcijskog organa kroz reorganizaciju modela njihovog funkcionisanja.

- Nije riječ o prostom ukidanju jednog državnog organa kao što je izjavio Ivan Todorović, koji se potpisuje kao predsjednik reprezentativnog nedavno formiranog Sindikata zaposlenih Uprave za inspekcijske poslove, a koja u svom sastavu ima svega jednu četvrtinu zaposlenih. Ova sindikalna organizacija je nastala u trenutku kada je trebalo zaštititi nezakonito postupanje Ane Vujošević, direktorice Uprave za inspekcijske poslove, a koje se i ovih dana opet ponavlja, pored ostalog, i u odnosu na ponovno dostavljanje Prijedloga Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta UIP, bez prethodno pribavljenog mišljenja ovog Sindikata, o čemu je Sindikat krajem decembra 2023. godine pisao premijeru Milojku Spajiću, ministru finansija Novici Vukoviću, ministru javne uprave Marashu Dukaju i direktoru javne uprave Argonu Camaju - ističe Adžić.

Vlada je u svom saopštenju, kako dodaje, potvrdila njihovo angažovanje i očekivanje i u najbitnijem navela da je njihova procjena da postoji potreba za unapređenjem rada inspekcijskih organa kroz reorganizaciju modela njihovog funkcionisanja.

- Da će se pristupiti preraspoređivanju zaposlenih zavisno od modela buduće organizacije, shodno pozitivnim zakonskim rješenjima, da neće biti otpuštanja, niti smanjenja zarada, te da budući model organizacije neće ići na štetu zaposlenih, već će biti usmjeren na unapređenje efikasnosti inspekcijskih organa, između ostalog i kroz dodatno kadrovsko jačanje, a sa ciljem postizanja boljih rezultata - navela je Adžić.

Decentralizacija, prema njenim riječima, podrazumijeva unapređenje rada inspekcijskog organa sa postojećim zaposlenim, sa istim zaradama, gdje će se poslovi vršiti u okviru ministarstava, tako da ista ne predstavlja "ukidanje" Uprave za inspekcijske poslove, već decentralizaciju nadležnosti. 

- Decentralizovani model jača povezanost Ministarstva i inspekcije koja vrši inspekcijski nadzor. S tim u vezi inspekcija obezbjeđuje informaciju o implementacijii propisa u praksi i identifikuje probleme u sprovođenju zakona, jer Ministarstvo kreira politiku i zakonodavstvo dok inspekcija izvršava zakone. Nesporno je da se u skladu sa Zakonom o državnoj upravi Ministarstvo osniva za jednu ili više povezanih upravnih oblasti, dok ministar za svoj rad, rad ministarstva, kao i za stanje u upravnoj oblasti odgovara nadležnim organima, Skupštini Crne Gore i predsjedniku Vlade - rekla je Adžić.

Iz ovog, kako dodaje, proizilazi da je procjena Vlade da je resorni princip organizovanja inspekcije više primjereniji, djelotvorniji i efikasniji u odnosu na način ostvarenja kontrole rada i vršenja inspekcijskog nadzora.

- U odnosu na projektovanu situaciju povodom decentralizacije Uprave za inspekcijske poslove pratićemo realizaciju iste, kao aktivni sudionici ovog procesa, sa ciljem očuvanja svih radnih mjesta, što je i do sada bila praksa, a što je i potvrđeno u saopštenju Vlade. Misija ovog Sindikata je sačuvati svakog zaposlenog i ostvariti njegovo pravo, uz podršku granskog Sindikata uprave Crne Gore, na kojoj smo zahvalni. Sindikalna organizacija UIP od novembra 2021. godine radi i posluje po inoviranom sistemu funkcionisanja. Od tada do današnjeg dana radila je u interesu ne samo članova Sindikata, nego i svih zaposlenih. U prilog navedenog govori i činjenica da nam je položaj inspektora bio najznačajnije pitanje, a kao dokaz su brojne inicijative koje su proslijeđene organima i institucijama na nadležno postupanje u odnosu na radno pravni status inspektora-mandat inspektora, ekonomski status, kao i dodatak na osnovnu zaradu do 45 odsto i dr. Tako je juče Marash Dukaj, ministar javne uprave izjavio i potvrdio ono što nam je i obećao u našem neposrednom razgovoru, da će kroz izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima predložiti da inspektor bude dodatno samostalan i nezavistan - uz sigurnost stalnog radnog odnosa - naglasila je Adžić.

Zaključuje da je konačno rješenje ono koje odredi Vlada, odnosno usvajanje zakona u Skupštini koje predloži.

- Nema potrebe niko da se radi zaštite ličnih i partijskih interesa krije iza zaposlenih i da tako prikriva ciljeve organizovanja novog sindikata - poručila je Adžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 06:18