Хотел Будванска ривијера / HGBUDVANSKARIVIJERA.COM
27/04/2022 u 17:07 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акционари "Будванске ривијере" испеглали минус од 6,4 милиона еура

Губитак "Будванске ривиjере" у пословноj 2021. години износи 6.457.342 еура. Од тог износа непокривени губитак из 2020. године износи 4.220.513 еура, а из пословне 2021. године 2.236.829 еура

Акционари Хотелске групе "Будванска ривијера" (БР) једногласно су донијели одлуку о покрићу губитка тог предузећа од 6,45 милиона еура, потврдили су за "Дан" из државне компаније након завршене скупштине акционара.

– Акционари су jедногласно усвоjили годишње финансиjске исказе и извjештаj менаџмента за 2021. годину и извjештаj о пословању за 2021. годину. Такође, jедногласно су дониjели одлуку о покрићу губитка друштва у пословноj 2021. години. Губитак Хотелске групе "Будванска ривиjера" у пословноj 2021. години износи 6.457.342 еура. Од тог износа непокривени губитак из 2020. године износи 4.220.513 еура, а из пословне 2021. године 2.236.829 еура. У билансу стања друштва на дан 31.12.2021. године нераспоређена добит друштва износи 5.731.873 еура и њоме ће се покрити дио губитка. Преостали губитак друштва, у износу од 725.468 еура, покриће се из статутарних резерви друштва – прецизирали су за "Дан" из "Будванске ривијере".

На јучерашњој скупштини акционара утврђена је висина накнаде члановима и предсjеднику одбора директора друштва на начин што се накнада за рад чланова одбора директора утврђуjе у висини од 70 одсто просjечне зараде запослених у друштву у претходноj години. Нису нам прецизирали колико износи просјечна плата у ХГ "Будванска ривијера", која је лани пословала са минусом од 2,2 милиона.

– Накнада за рад предсjедника Одбора директора Хотелске групе "Будванска ривиjера" утврђуjе се у висини од jедне просjечне зараде запослених у друштву у претходноj години. Накнада за рад предсjедника одбора директора друштва коjи професионално обавља функциjу утврђуjе се у висини 3,3 просjечне бруто зараде остварене у држави у претходноj години и иста се увећава за минули рад у складу са законом. Ко ће бити предсjедник новог одбора директора и да ли ће функциjу вршити професионално или не у овом тренутку ниjе могуће предвидjети. То из разлога што предсjедника бираjу из своjих редова чланови одбора директора на првоj – конститутивноj сjедници послиjе њиховог избора, путем jавног гласања већином од наjмање три гласа – навели су из ХГ "Будванска ривијера".

Одлазећа државна секретарка именована за члана борда

Акционари "Будванске ривијере" изабрали су нове чланове борда директора. Ново име у борду је Ивана Ђуровић, одлазећа државна секретарка у Министарству економског развоја задужена за туризма, као и Соња Куљача, која ће бити члан борда у име Демократског фронта. У име државе у борду ће бити и Мијомир Пејовић, актуелни предсједник тог тијела, док су у име мањинских власника остали исти чланови – Владимир Секулић, испред АИК банке, и Jован Пурар као представник Тандексон лимитед.

– Члановима одбора директора мандат истиче на првоj редовноj годишњоj сjедници скупштине акционара. Броj мандата ниjе ограничен – казали су из "Будванске ривијере".

На јучерашњој сjедници акционари су се упознали и са извjештаjем ревизора друштва за 2021. годину, а МВ Консалт ДОО Подгорица именован jе за ревизора друштва за 2022. годину.

Држава је већински власник "Будванске ривијере", док српски бизнисмен Миодраг Костић преко различитих фирми има око 30 одсто удјела у компанији која газдује са неколико хотела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:52