Monstat / - FOTO: MONSTAT
04/09/2024 u 08:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Anketa Monstata: Skoro 60 odsto građana ne može da priušti sedam dana godišnjeg

Skoro 60 odsto crnogorskih građana živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, pokazala je Anketa o dohotku i uslovima života u 2023. godini, koju je objavio Monstat.

Sa druge strane, kako je pokazala Anketa najmanji procenat osoba (11,3%) živi u domaćinstvima koja su izjavila da ne mogu priuštiti svaki drugi dan jelo sa mesom, piletinom, ribom (ili vegeterijanski ekvivalent)”.

- Mogućnost spajanja “kraja sa krajem”, kao indikator subjektivnog siromaštva pokazuje da u 2023. godini 15,1% lica živi u domaćinstvima koja uz mnogo poteškoća spajaju „kraj sa krajem“, dok njih 0,8% živi u domaćinstvima koja su izjavila da veoma jednostavno spajaju „kraj sa krajem“ - podaci su iz Ankete o dohotku.

image

podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života

- MONSTAT

Podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života za 2023. godinu, pokazuju i da se 27,3% djece starosti od 0 do 17 godina nalazilo u riziku od siromaštva.

- Procenat djece u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti je pokazatelj koliko je djece koja su u riziku od siromaštva i/ili izrazito materijalno i socijalno deprivirana, i/ili žive u domaćinstvima s veoma niskim intenzitetom rada. U 2023. godini, ovaj pokazatelj je iznosio 38,2% - navodi se u dokumentu.

Anketa o dohotku i uslovima života (EU-SILC) je godišnje istraživanje koje Uprava za statistiku redovno sprovodi od 2013. godine.

Kako pojašnjavam Monstat, podaci prikupljeni ovim istraživanjem predstavljaju osnovu za izračun pokazatelja siromaštva i socijalne isključenosti za Crnu Goru.

Anketa je pokazala da je stopa rizika od siromaštva u 2023. godini iznosila je 20,1%, što pokazuje procenat lica čiji je ekvivalentni raspoloživi dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

 

image

podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života

- MONSTAT

Kako pojašnjavaju te osobe nijesu nužno siromašna, samo imaju veći rizik da to budu, jer je njihov ekvivalentni raspoloživi dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

- Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti (AROPE), kao procenat osoba koje se nalaze u riziku od siromaštva i/ili su izrazito materijalno i socijalno deprivirani i/ili žive u domaćinstvima sa veoma niskim intenzitetom rada, u 2023. godini iznosila je 31,0%. Stopa izrazite materijalne i socijalne deprivacije, u 2023. godini iznosila je 12,3% i pokazuje procenat lica koja žive u domaćinstvima koja ne mogu da priušte najmanje sedam od trinaest stavki materijalne deprivacije - pokazuje Anketa.

Podaci pokazuju i da je prošle godine 34,2% stanovnika Sjevernog regiona bilo izloženo riziku od siromaštva, dok su stanovnici Južnog regiona imali najmanji rizik siromaštva od 11,6%.

- Riziku od siromaštva, u 2023. godini, je bio izložen skoro svaki treći stanovnik ruralnih područja (27,5%). Stopa rizika od siromaštva u gradskom području iznosila je 15,9% u 2023. godini - navodi se u Ankete o dohotku i uslovima života u 2023. godini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 06:35