Arbitražna pravila revidirana prošle godine / foto: Shutterstock
03/03/2024 u 09:49 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Arbitražni postupci još nisu zaživjeli u Crnoj Gori

Privredna društva sve češće ugovaraju rješavanje eventualnih sporova pred Arbitražnim sudom i u tom smislu treba istaći da privredna društva čiji su vlasnici stranci ili čije je sjedište van Crne Gore prednjače, saopštili su "Danu" iz Privredne komore Crne Gore.

Iz te instituciјe ističu da u kontinuitetu promovišu ugovaranje arbitraže kako prema privrednim subjektima, tako i prema državnim organima i institucijama.

– Ipak, arbitražni način rješavanja sporova u Crnoj Gori još nije zaživio u punoj mjeri. Postupci koji su vođeni pred Arbitražnim sudom najčešće su za predmet imali naknadu štete zbog nepoštovanja ugovornih obaveza. U prethodnom periodu vođena su četiri međunarodna spora velike vrijednosti. Rješenje navedenih sporova je bilo od izuzetne važnosti za crnogorsku ekonomiju i društvo – istakli su iz PKCG.

”U prethodnom periodu vođena su četiri međunarodna spora velike vrijednosti. Rješenje navedenih sporova bilo je od izuzetne važnosti za crnogorsku ekonomiju i društvo, navode iz Privredne komore

Kako su dodali, rezultat rješavanja spora bilo koje vrste podrazumijeva da je ishod za jednu stranu pozitivniji, ali јe važno da je odluka zakonita i donesena na osnovu dokaza i činjenica.

– Stranke koje su svoje sporove rješavale pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori Crne Gore izrazile su zadovoljstvo kvalitetom vođenja postupka – navode iz Privredne komore.
Podsјećaјu da јe u avgustu 2015. godine stupio na snagu Zakon o arbitraži, koji za predmet ima uređenje arbitraže, priznanje i izvršenje arbitražnih odluka, kao i nadležnost i postupanje sudova u vezi sa arbitražom. Predstavnici Privredne komore dali su značajan doprinos izradi ovog zakona, čije odredbe su usaglašene sa međunarodnim standardima i UNCITRAL model zakonom. U novembru 2015. godine, Skupština Privredne komore Crne Gore donijela je Arbitražna pravila pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori.

image
Foto: Unsplash

– Donošenjem Arbitražnih pravila formira se Arbitražni sud, samostalna i nezavisna institucija, pred kojom se rješavaju domaći privredni sporovi i sporovi sa međunarodnim elementom, a u skladu sa pomenutim arbitražnim pravilima i drugim pravilima i postupcima o kojima se stranke sporazumiju – obјašnjavaјu iz PKCG.

Arbitražni sud јe samostalna i nezavisna institucija, kojoj Privredna komora pruža administrativno-tehničku podršku.

– Arbitražna pravila su revidirana 2023. godine, u skladu sa globalnim reformskim procesima u oblasti međunarodne trgovačke arbitraže, odnosno savremenim trendovima koje nameće praksa u arbitraži i koju je bilo potrebno normirati – navode, između ostalog, iz PKCG.

Arbitraža kod nas poznata još od kraja 19. vijeka

Počeci arbitraže u Crnoj Gori datiraju iz srednjeg vijeka, kada su trgovački gradovi na Mediteranu poput Kotora, Dubrovnika, Venecije, Đenove i Marseja rješavali svoje trgovinske sporove na sličan način kao savremena arbitraža.
– Sjeme arbitraže proklijalo je iz Opšteg imovinskog zakonika koji je izradio Valtazar Bogišić 1888. godine. U oblasti sukoba nadležnosti, taj zakonik se bavi priznavanjem i izvršenjem stranih sudskih odluka. Efekti stranih sudskih odluka izjednačavani su sa efektima domaćih odluka i tada su uspostavljeni uslovi za priznavanje stranih arbitražnih odluka. Prva savremena institucija za arbitražu u Crnoj Gori osnovana je početkom 2006. godine u okviru Privredne komore. Osnovani su Spoljnotrgovinska arbitraža, pred kojom se vršilo mirenje i rješavanje sporova iz međunarodnih poslovnih odnosa, i Stalni izabrani sud, pred kojim su se rješavali "domaći" sporovi. Arbitražni postupci su vođeni u skladu sa Zakonom o parničnom postupku – navode iz PKCG.

Kada јe riјeč o rješavanju privrednih sporova pred Arbitražnim sudom, postupak se zasniva na sporazumu stranaka i ima određene karakteristike.

– Stranke samostalno odlučuju o pitanjima u vezi sa arbitražom, i to o izboru arbitara, mjestu arbitraže, pravilima postupka, mjerodavnom pravu, jeziku postupka, tajnosti ili javnosti postupka. Postupak je jednostepen i arbitražna odluka koju je donio arbitražni tribunal ima snagu izvršne isprave. Ekonomičnost podrazumiјeva da su troškovi arbitraže niži u odnosu na troškove postupka pred drugim sudovima zbog brzine i jednostavnosti arbitražnog postupka – ističu iz PKCG.

Prije postupka u ugovor neophodno uključiti arbitražnu klauzulu

Stranke koje žele da rješavaju spor pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori Crne Gore obavezne su da u svoj ugovor uključe preporučenu arbitražnu klauzulu ili da zaključe poseban ugovor.
– Važno je da arbitražna klauzula bude definisana tako da iz nje jasno i nedvosmisleno proizilazi dogovor stranaka da se eventualni spor konačno rješava pred arbitražom i da će se predati na rješavanje Arbitražnom sudu pri Privrednoj komori Crne Gore – kazali su iz PKCG.

Naglašavaјu da ove postupke karakterišu i efikasnost, taјnost i priznanje, te da sporazum o arbitražnom postupku stranaka mora biti zaključen u pisanoј formi.

– Postupak pred arbitražom po pravilu se okončava u roku od šest mjeseci od dana pokretanja. Takođe, postupak je tajan, ukoliko se stranke drugačije ne dogovore. Arbitražna odluka donijeta u Crnoj Gori može se prinudno izvršiti u Crnoj Gori i u gotovo svim zemljama svijeta, zahvaljujući činjenici da je naša zemlja potpisnica Njujorške konvencije o priznanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka – poјasnili su iz PKCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:17