Са једне од Ининих бензинских станица / IVAN PETROVIC-IPE
23/04/2022 u 11:12 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АЗК покренула поступак против Југопетрола и Ине: Испитују је ли нарушена конкуренција

Из Агенције су навели да постоји основана сумња усаглашене договорне праксе у одређивању циjена ауто плина – течног нафтног гаса од стране Ине и Југопетрола на релевантном тржишту малопродаjе течног нафтног гаса на териториjи Црне Горе, од 8.7.2019. до 31.12.2019. године

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) покренула је по службеној дужности испитни поступак против друштва са ограниченом одговорношћу "Ина Црна Гора" и акционарског друштва "Југопетрол" ради испитивања постојања аката који за циљ или последицу имају или могу имати спречавање, ограничавање или нарушавање конкуренције у смислу члана 8 став 1 тачка 1 и 6 и став 2 Закона о заштити конкуренције. То се наводи у рјешењу које је недавно донијела вршитељка дужности извршног директора Лепа Меденица.

Агенција је у рјешењу појаснила, да је 10. марта прошле године, достављена иницијатива за испитивање повреде конкуренциjе, коjом jе наведено да су привредна друштва Ина и Југопетрол на тржишту продаjе ауто плина – ТНГ (течног нафтног гаса) на териториjи Црне Горе, извршили повреду конкуренциjе сходно одредбама чл. 8 Закона о заштити конкуренциjе. Инициjатива за испитивање повреде конкуренциjе jе допуњена дана 02.12.2021. године.

У циљу провjере навода из инициjативе и допуне инициjативе Агенциjа jе приступила прикупљању и анализи података о кретању набавних и продаjних циjена ТНГ-а (аутоплин) на релевантном тржишту ТНГ-а на териториjи Црне Горе. Тражени подаци и документациjа су комплетирани дана 09.02.2022.године

– На основу детаљног увида и анализе расположиве документациjе и информациjа, Агенциjа jе нашла да су у току 2019 године, паралелно са циjенама берзанских котациjа за ТНГ – аутоплин, односно са њиховим повећавањем или смањењем, дефинисане и одређене малопродаjне циjене овог производа на тржишту Црне Горе, док су у периоду од 08. 07. 2019. године до 31.12.2019. године малопродаjне циjене течног нафтног гаса на териториjи Црне Горе биле утврђене независно од смањења набавне циjене коjа jе проузрокована смањењем берзанских котациjа, и да су исте у наведеном периоду биле фиксно одређене, што указуjе на основану сумњу постоjања усаглашене договорне праксе у одређивању циjена ауто плина – ТНГ (течног нафтног гаса) од стране наведених учесника на релевантном тржишту малопродаjе течног нафтног гаса на териториjи Црне Горе, у наведеном периоду почевши од 08. 07. 2019. године до 31.12.2019. године – пише у рјешењу.

Агенциjа ће, како су казали, спровести поступак у складу са одредбама Закона о заштити конкуренциjе, ради испитивања повреде сходно чл. 8 став 1 тачка 1 и 6 и став 2 Закона, коjим се утврђуjе да су забрањени и ништавни акти коjи за циљ или последицу имаjу или могу имати спречавање, ограничавање или нарушавање конкуренциjе на релевантном тржишту, и то писани или усмени договори, споразуми, уговори, поjедине одредбе уговора, изричити или прећутни договори, одлуке удружења учесника на тржишту, као и усаглашена пракса коjа представља сарадњу између учесника на тржишту без закључења формалног или неформалног споразума, коjа има за циљ усаглашавање пословних активности конкурената на релеватном тржишту, а коjа се може остварити непосредним или посредним контактом између учесника на тржишту и коjа ниjе последица редовне економске активности и независног пословања учесника на тржишту, а коjим се директно или индиректно одређуjу куповне или продаjне циjене или други услови трговине, те утврђуjе обавеза примjене одређене циjене у даљоj продаjи или на други начин осигурава примjена препоручене препродаjне циjене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:53