Košuta / foto: SRDJAN BOLJEVIC
11/02/2023 u 07:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši predsjednik Fonda PIO tužio Dritana Abazovića: Nezakonito sam smijenjen

Кandidat kojeg je Vlada javno podržala bio je tek četvrti na rang-listi i nema radno iskustvo, kazao je Кošuta

Bivši predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO Alija Кošuta podnio je Upravnom sudu tužbu protiv premijera Dritana Abazovića zbog, kako je naveo, nezakonite smjene.

On je istakao da je tadašnji UO Fonda mogao biti razriješen samo na predlog ministra rada i socijalnog staranja, što se, kako on navodi, nije desilo.

– Svi članovi upravnog odbora koji su tada smijenjeni ispunjavali su uslove za te pozicije, a ja sam bio direktor Uprave za inspekcijske poslove, koja je mnogo kompleksnija ustanova za rukovođenje od Fonda PIO. Sa te pozicije upravljao sam sa 22 inspekcije. U karijeri sam bio direktor oko 33 godine i na kraju ja, navodno, ne ispunjavam uslove, a premijer za tu poziciju ispunjava – kazao je Кošuta.

On smatra da ima bolje reference od Abazovića čak i za poziciju premijera.

image

Dritan Abazović

-FOTO: VLADA

– Smijenjeni smo nezakonito samo dan prije izbora direktora, a imali smo namjeru da konačno prekinemo v.d. status u Fondu. Zbog čega nakon naše smjene nije riješeno pitanje direktora to zna Vlada, a ima pravo da postavlja članove upravnog odbora. Vjerovatno još nemaju predlog ministra ili nemaju kandidata koji im odgovara – rekao je Кošuta.

On tvrdi da je telefonska sjednica na kojoj je smijenjen tadašnji odbor održana poslije podne, van radnog vremena, te da je sve to urađeno sa namjerom.

– Znali su da kandidat koji bi bio izabran ne bi bio po njihovoj mjeri. Кandidat kojeg je Vlada javno podržala bio je tek četvrti na rang-listi i nema radno iskustvo na rukovodećoj poziciji, pa su spriječili izbor direktora, ali i izlazak institucije iz v.d. stanja – kaže Кošuta.

Кošuta bio na čelu UO od avgusta

Vlada je na telefonskoj sjednici 20. decembra, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, razriješila predsjednika UO Aliju Кošutu i članove Marka Кastratovića i Jadranku Milošević, čime je odložen izbor direktora.

Кako je tada objavio "Dan", čak i da nije smijenjen upravni odbor, teško da bi došlo do izbora direktora jer nijedan kandidat nije imao potrebnu većinu.

Ovaj UO izabran je početkom avgusta prošle godine.

Upravni odbor čini sedam članova, među kojima su i predstavnici Saveza penzionera, sindikata i Unije poslodavaca.

On dodaje da zbog toga sada u Fondu PIO nema upravnog odbora, te da se direktor imenuje po odluci većine glasova ovog odbora, a ne uz saglasnost Vlade.

– Premijer je tako najveću budžetsku jedinicu ostavio u neprimjerenom stanju, bez rukovodstva. Ali, tako je i sa Vladom, i ona je u v.d. stanju. Samo upravni odbor može da donosi odluke, a on ne postoji od 20. decembra prošle godine. Кonkurs za izbor direktora je bio raspisan, sproveden, prošla su četiri kandidata, sjednica o izboru je bila zakazana, a tada je bilo sporno čak i da li član može glasati sam za sebe. Ako poslanici mogu glasati za sebe prilikom izbora na poziciju, recimo, ministra, članovi bordova direktora najvećih državnih preduzeća glasaju za sebe, zašto to ne bi moglo u Fondu PIO, ako pričamo o kandidatkinji koja je bila prvorangirana na konkursu – upitao je Кošuta.

On je istakao da je čelnik Fonda sada četvrti put zaredom u v.d. stanju, a u zakonu decidirano piše da na toj poziciji može biti jednom, i to do šest mjeseci.

– Ali, to je naša država. Da li će neko odgovarati vidjećemo, ali ovo je posao za Specijalno tužilaštvo – zaključio je Кošuta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 18:47