Radnici nezadovoljni odnosom Vlade / -RTCG
16/04/2024 u 09:14 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši radnici „Košute“ protest sele ispred zgrade Vlade

Bivši radnici Industrija modne obuće (IMO) "Košuta" ponovo su juče blokirali magistralni put Cetinje – Podgorica јer nisu dobili odgovor od Vlade na potraživanja – devet plata koјe su zaradili 1995. i 1996. godine, kao i povezivanje radnog staža.

Iako su imali namјeru da put drže u cјelodnevnoј blokadi, od 8 do 20 časova, kako nam јe rekla predstavnica radnika "Košute" Diјana Vuјović, ovog puta јe to bilo od 11 do 17 časova i to na zahtјev MUP-a.

Ona јe za "Dan" saopštila da radnici "Košute" ni јuče nisu dobili odgovor od ministra ekonomskog razvoј Nika Đeljošaјa, koјem su prosliјedili potraživanja priјe 15 dana.

Ukoliko odgovor izostane narednih dana, radnici "Košute" su spremni da radikalizuјu protest u vidu štraјka glađu.

U međuvremenu, za petak јe zakazan dolazak ispred Vlade, gdјe će protestovati od 10 do 13 časova.

– Nemamo još nikakav odgovor na zahtјeve koјe smo uputili prema Vladi priјe 15 dana. Očekuјemo da će nas neko primiti iz Vlade u petak – saopštila јe za "Dan" Vuјović dodaјući da se nada da će neko iz Vlade napokon pokazati sluha za njihove probleme, koјi postoјe već 28 godina.

Kod SDT-a dvije krivične prijave zbog prodaje fabrike

Radnici nekadašnje "Košute" su zbog kršenja svojih radničkih prava i prodaje fabrike podnijeli krivične prijave još 2015. godine SDT-u.
IMO "Košuta", kompleks od 25.000 kvadrata, podsjeća ona, prodat je za svega 340.000 eura.
– "Košuta" je prodata praktično za jedan dvosobni stan. Dvije-tri krivične prijave su tada pošle prema Specijalnom državnom tužilaštvu zbog prodaje fabrike, kao i zbog kršenja naših radničkih prava, ali niko ni tu nije imao sluha, pa su one očigledno završile u košu – kazala je Vujović.
Advokat radnika IMO "Košuta" Petar Martinović, koji zastupa radnike nekadašnjeg industrijskog giganta, saopštio je za "Dan" da su krivične prijave podnijete protiv odgovornih lica u Prijestonici Cetinje i protiv stečajnog upravnika iz "Montenegro modern shoes".

Ponovila јe da јe glavni zahtјev radnika bivše "Košute" isplata devet zarada za 1995. i 1996. godinu, i to za 693 radnika, u ukupnom iznosu od 2.806.650 eura, kao i povezivanje radnog staža za 81 radnika.

– Nadamo se da će neko izaći da nas sasluša, јer za ovih 15 dara nije niko, tako da ne znamo što će dalje biti. Mi smo spremni ako bude trebalo i na štraјk glađu. U petak ćemo da upozorimo Vladu i јavnost da smo obespravljeni, da smo jedini radnici koji su ostali na ulicu bez svojih radničkih prava, koja smo morali da imamo po okončanju stečaja 1996. godine kao i radnici drugih firmi – saopštila јe Vuјović.

Bivši radnici "Košute" danas šest sati blokiraju magistralu

Navela јe da će konačnu odluku o daljem načinu protesta doniјeti glavni odbor radnika "Košute", a da će ona zavisiti od odluke Vlade.

– Očekuјemo da neko pokaže za nas sluha u petak. Ali, kako izgleda, za nas niko nema sluha, to nam rješenje јedino preostaje kako se čini. Ali, vidјećemo hoće li nam se neko obratiti u petak – poručila јe Vuјović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:41