/ PROTEST RADNIKA - foto: ivan petrović
11/09/2023 u 10:01 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bivši radnici "Radoja Dakića" protestovaće ispred Fonda PIO

S obzirom na to da je država bila osnivač i vlasnik "Radoja Dakića", a Fond PIO imao 14 odsto vlasništva, potpuno ima razloga da protestujemo i ispred te ustanove, kazao je Vukčević

Nakon višemjesečne pauze nekadašnji radnici "Radoja Dakića" obnovili su svoja protestna okupljanja, a ove sedmice će svoje proteste premjestiti, umjesto dosadašnje lokacije ispred zgrade Vlade, ispred Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO). Takođe, u narednom periodu planiraju okupljanja i ispred Ustavnog suda.

Kako je za "Dan" istakao predstavnik bivših radnika Milan Vukčević, proteste sele ispred Fonda PIO jer su nezadovoljni obračunom penzija.

– Nama je trebalo da obračunaju 84 plate po bruto iznosu, a obračunali su nam neto zbog čega nam se penzije obračunavaju niže nego što treba. Pritom, s obzirom na to da je država bila osnivač i vlasnik "Radoja Dakića", a Fond PIO imao 14 odsto vlasništva, potpuno ima razloga da protestujemo i ispred te ustanove – poručio je Vukčević.

Potraživanja pokušavaju da naplate već 18 godina

Preko 600 bivših radnika nekadašnjeg industrijskog giganta "Radoja Dakića" skoro 18 godina čekaju naplatu svojih potraživanja, odnosno neisplaćenih zarada, otpremnina i drugih novčanih naknada koje je država kao osnivač ostala dužna ovoj kategoriji građana.

Konačan iznos ovih sredstava nije poznat, ali se pretpostavlja da je riječ o oko 50 miliona eura, čime bi se dio bivših radnika u potpunosti naplatio, dok bi ostatak djelimično namirio potraživanja. Ipak, i dalje postoji jedan dio radnika koji do sada nijesu uspjeli da naplate ni jedan jedini cent.

On ističe i da očekuju da će se u narednom periodu formirati Vlada koja će se pozabaviti rešavanjem njihovog problema, koji traje već deceniju i po, s obzirom na to da sve prethodne vlade nisu uspjele da taj problem riješe.

Prema Vukčevićevim navodima, od aktuelne vlade premijera Dritana Abazovića ne očekuju sada ništa jer se nalazi u tehničkom mandatu.

Dakićevci i dalje čekaju naplatu blokiranih sredstava. Kompletni spisi u vezi sa stečajem bivše fabrike "Radoje Dakić" nalaze se u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), zbog čega su sve radnje u ovom postupku stopirane dok dokumentacija ne bude vraćena Privrednom sudu, nakon hapšenja bivšeg predsjednika tog suda Blaža Jovanića. Takođe, radnicima je trenutno blokirano i oko 9,5 miliona eura zbog žalbe jednog od advokata. Prema tim dvjema odlukama, 4,7 miliona eura trebalo bi da dobije 218 radnika, čime bi njihovo potraživanje po presudi iz 2005. godine bilo u potpunosti namireno. Prema drugoj odluci, 362 radnika bi sa 4,8 miliona eura djelimično namirila potraživanja.

Bivši radnici fabrike "Radoje Dakić" protestuju oko 13 godina tražeći od države da im se isplate potraživanja po različitim osnovama. Fabrika je 1997. godine zapošljavala oko 1.800 radnika, a u stečaj je otišla zvanično 2016. godine, tačno 70 godina nakon osnivanja. Radnici su sa protestima počeli 2009. godine, a prošle godine su obilježili i 13 godina od početka svakodnevnih protesta koje su održavali ispred najznačajnijih državnih institucija. Radnici pokušavaju da naplate svoja dugovanja već duži period, a nedavno su istakli da je od početka protesta preminulo više od 700 njihovih kolega, koji nisu dočekali pravdu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:14