Бивши радници Вектра Боке / Фото: Дан
20/03/2022 u 18:27 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бивши радници Вектра Боке најавили протест: Траже стечај да би могли да се наплате

Тражићемо да се уведе стечај, да спасимо имовину да би имали одакле да се наплатимо, јер овдје је организована група довела до ситуације да се све продаје и да је све "на добошу", поручују они

Бивши радници Вектра Боке, који годинама покушавају да наплате заостала потраживања, јуче су се окупили у парку Бока у Херцег Новом, најавивши да ће наредно протестно окупљање уприличити у четвртак, 24.марта у пет минута до 12 часова, испред Привредног суда у Подгорици. 

Ђорђе Рајак, предсједник НВО Бивши радници Вектра Боке, поручио је да ће и од надлежних затражити увођење стечаја у компанију Вектра Бока како би била спасена стечајна маса, а раднци били наплаћени.

– Мирним протестом тражићемо да се уведе стечај, да спасимо имовину да би имали одакле да се наплатимо, јер овдје је организована група довела до ситуације да се све продаје и да је све "на добошу". Да то не би доживјели, ми смо најавили протест у Подгорици, јер се овдје сигурно ради о неком криминалном акту, који нама није доступан, а изгледа није ни тужилаштву. И тужилаштво ћемо прозвати да видимо докле ће то ићи, који је ово недоглед и шта се дешава. Имовину "Боке" морамо спасити, ми тражимо наше, а чим нам исплате оно што нам припада, нас ће даље можда морално интересовати. Морамо тражити наша права овим начином на улици… Познато је и да је више од 50 наших колега преминуло чекајући да неки, који су нас покрали, врате новац – поручио је Рајак. Додао је, да су у преговорима и са једним од синдиката, изразивши наду да ће их подржати и други обесправљени радници Црне Горе на протесту у Подгорици.

Брковићи привођени због вишемилионске штете

Власник Вектра Боке Драган Брковић, његови синови Боjан и Борис и директор Милић Поповић су приведени краjем августа прошле године због сумње да су фирми наниjели вишемилионску штету.

Након скоро два мjесеца у истражном затвору, пуштени су на слободу.

Специjална тужитељка Лидиjа Вукчевић jе раниjе навела да се терете за злoупотребу овлашћења у привреди, а Брковић и за прање новца.

Тада jе навела да jе седам милиона еура од продаjе имовине фиктивним уговорима прениjето на друге фирме, од чега два милиона на рачун фирме у Абу Дабиjу, чиjи jе власник jедан од осумњичених у овом случају.

Бивши радници овог предузећа, већ дуже вријеме протестују због немогућност да наплате своја потраживања из радног односа кроз план реорганизације, а истицали су и опструкције Привредног суда, који како тврде већ мјесецима одлаже да у Вектру Бока уведе поновни стечај. Бивши радници Вектра Боке су још у претходном периоду апеловали на рјешавање проблема неисплаћених дуговања за 250 радника. Они траже и да се заштити преостала имовина предузећа и да им надлежни објасне због чега се одуговлачи са увођењем стечаја.

Радници су питали због чега Привредни суд ниjе контролисао план реорганизациjе, а предсjедника Блажа Jованића зашто jе "самовољно миjењао план". Бивши радници су позвали и тужилаштво да преиспита њихове наводе у вези незаконитог дjеловања Брковића и предузму све мjере да заштите њих и имовину.

Предмет око увођења стечаjа коjи jе иницирала Управа прихода и царина због дуга коjи jе прешао милион еура и непоштовања плана реорганизациjе, jе након изузећа судиjе Драгана Вучевића, додиjељен другом судиjи. Претходно рочиште jе одложено, jер jе привремени стечаjни управник Видак Боричић оциjенио да jе потребно да допуни претходно дати извjештаj, због новог потраживања Управе коjе jе у међувремену доспjело.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 03:01