Sa protesta u Nikšiću / - ŽELJKO ŠAPURIć
07/06/2024 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bivši zaposleni neće dozvoliti organizovanje proizvodnje i eksploartacije rude firmi „Uniprom metali“

Bivši zaposleni Rudnika boksita Nikšić organizovali su protest kako bi spriječili proces organizacije proizvodnje i eksploataije rude firmi „UNIPROM METALI“.

- Na ovakav postupak bivši zaposleni su se odlučili iz razloga što pomenuta firma organizuje proces proizvodnje i eksploatacije rude na nepokretnostima, poslovnim prostorijama i objektima u privredi koji nijesu u vlasništvu firme „UNIPROM METALI“ već je to imovina koja pripada stečajnoj masi Rudnika boksita Nikšić u stečaju. Bivši zaposleni  pored toga što imaju pravosnažne odluke o izmirenju njihovih potraživanja za veliko čudo ne uspijavaju da riješe svoja potraživanja već dugi niz godina, pa su preuzeli sve radnje i aktivnosti u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti i uključili u rješavanju svojih zahtjeva Vladu Crne Gore (resorna ministarstva i Stečajnu upravu RBN) - saopšteno je na protestu.

U međuvremenu su, kako su kazali, ostvarili više kontakata i razgovoru sa Ministrom za rudarstvo i energetiku, sudećim sudijom i stečajnim upravnikom i poručili da će se ktivnosti i dalje nastaviti.

Nećemo sjedjeti dok su naša radna mjesta ugrožena

Radnici Kompanije Unuprom metali neće sjedjeti skrštenih ruku dok su im radna mjesta ugrožena, poručili su.

- Već pet dana ne možemo da radimo, a naše porodice strepe za golu egzistenciju. I pored toga što ni mi, ni naše kompanij nikome ne duguju, mi trpimo - saopštili su.

Kako su kazali, o blokadi radnika obaviještene su sve institucije Države koje nijesu preduzeli nikakve mjere u otklanjanju problema. Od nadležnih organa niko se ne oglašava. 

- Poslodavac bez proizvodnje neće biti u mogućnosti da izmiruje obaveze prema zaposlenima jer nema prihoda.

Pozvali su Vladu da se pod hitno uključi u pronalaženje rješenja nastalog problema i da im omoguće da rade.

- Naš cilj je zaštita naših prava, jer su ona najviše ugrožena. Nećemo dozvoliti da još jednom ostanemo bez posla, a naše porodice bez kore hljeba - poručili su, između ostalog, zaposleni Uniprom metali.

- Za utorak 11. juna 2024. god. zakazan je razgovor u Ministarstvu rada i socialnog staranja na kojem bi učestvovali svi subjekti koji mogu doprinijeti rješenju ovog problema - istakli su.

Dodali su da je uz saglasnost stečajnog sudije i stečajnog upravnika, formirana radna grupa koja će u saradnji sa Upravom za nekretnine Crne Gore, područna jedinica Nikšić, u što kraćem roku utvrditi ukupne nepokretnosti i imovinu koja sačinjava stečajnu masu RBN u stečaju.

Bivši zaposleni RBN su poručili da će biti istrajni u svojim zahtjevima i neće dozvoliti organizovanje proizvodnje i eksploartacije rude firmi „UNIPROM METALI“ do konačnih rješenja njihovih zahtjeva.

Bivši radnici blokirati rad kompanije iako im Uniprom metali ne duguje ništa već država

 

Bivši radnici Rudnika boksita blokirali eksploataciju rude: Traže isplatu dugovanja, povezivanje radnog staža i prodaju imovine

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 12:06