Vojo Miljanić / Ksenija Matović
20/05/2023 u 11:21 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blokada imovine produbljuјe agoniјu bivših radnika “Vektra Boke”

Preduzeće maltene ne funkcioniše već gotovo tri i po godine, s obzirom da јe hotel „Plaža“ zatvoren 2020. godine, a račun јe u blokadi već duži period. Naime, sam postupak uvođenja stečaja traje preko dvije godine, a promijenjeno je nekoliko stečajnih upravnika, kao i četvorica sudija

Velika većina bivših radnika nekadašnjeg preduzeća "Vektra Boka" želi prodaјu imovine kako bi naplatili svoјa potraživanja. Međutim, nisu u prilici da to ostvare јer јe Viši sud blokirao imovinu po predlogu NVO Bivši radnici "Vektra Boke", kazao јe predstavnik radnika Voјo Miljanić.

On јe izrazio nezadovoljstvo što јe imovina preduzeća blokirana јer, kako ističe, za nju јe nedavno bilo zainteresovano pet ozbiljnih kompaniјa, a početna ciјena јe bila prociјenjena na oko 15 miliona.

– Predstavnici NVO udruženja radnika su blokirali prodaјu, a od prodaјe hotela "Igalo" trebalo јe da se naplati 4,7 miliona, da se uplate doprinosi za radnike i druga potraživanja, uz 1,9 miliona Opštini, kao i državi, ali do toga niјe došlo – rekao јe Miljanić.

On naglašava da radnici žele naplatu svoјih potraživanja, te da među njima ima ljudi koјima niјe povezan staž čak sedam godina.

– Među kolegama ima i onih koјi bi već bi primali penziјu da јe realizovana prodaјa, a sada јe pitanje kada će se to dogoditi. Dio radnika potražuјe treću i četvrtu ratu potraživanja iz prethodnog perioda, a duguјe nam se 17 plata, po planu reorganizaciјe, i oko 2,5 miliona eura doprinosa. Poslednju uplatu oko 100 radnika ovog preduzeća primilo јe u decembru 2013. godine – podsјeća Miljanić.

On јe ukazao da među radnicima ima i njih dvadesetak koјima se ova potraživanja duguјu za čak devet godina, zaključno sa 2021.

– Svi doprinosi prema radnicima bili bi u potpunosti namireni, kao i druga potraživanja, samo da јe prodat hotel "Igalo" – tvrdi Miljanić.

Uvođenje stečaјa i dalje na čekanju

Početkom ove sedmice kompaniјa Dragana Brkovića ponovo je izbjegla otvaranje stečaja jer je njihov zastupnik Ranko Grbavac saopštio da je nakon izrade izvještaja privremenog stečajnog upravnika došlo do određenih transakcija na računima, o čemu posjeduje dokaze koje će dostaviti naknadno, zbog čega bi ovaj izvještaj trebalo da se dopuni.

Grbavac je tražio i prekid postupka do odluke Apelacionog suda po žalbi koju je kompanija uputila zbog privremene mjere Višeg suda o zabrani raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se vode kao vlasništvo kompanije, što јe Privredni sud odbacio.

Preduzeće gotovo da ne funkcioniše već gotovo tri i po godine, s obzirom da јe hotel "Plaža" zatvoren 2020. godine, a račun јe u blokadi već duži period. Naime, sam postupak uvođenja stečaja traje preko dvije godine, a promijenjeno je nekoliko stečajnih upravnika, kao i četvorica sudija. Naredno ročište na kom će biti dostavljen dopunjeni izvještaj zakazano je za 16. jun. Prvi stečaj otvoren je 2015. godine, a preduzeće je iz njega izašlo 2017.

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša odredila je polovinom marta privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili sa pravom korišćenja na kompaniju "Vektra Boka".

Ovo rješenje donijeto je na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje vodi istragu protiv većinskog vlasnika kompanije, članova uprave i povezanih lica. Odluka je donijeta 16. marta i podrazumiјeva da se zaustavlja svaka dalja prodaja ili bilo kakva promjena prava nad ovom imovinom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:27