Milutin Đukanović / Foto: ZELJKO SAPURIC
02/10/2022 u 17:18 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bord direktora EPCG rizikuje dodatni trošak od 12 miliona

Ukoliko se desi da u ponedjeljak svi mali akcionari budu protiv odluke da EPCG kupi imovinu Željezare, onda po Zakonu o privrednim društvima mogu steći pravo na otkup akcija po cijeni od 7,72 eura, što bi EPCG koštalo preko 12 miliona eura

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) može donijeti odluku o kupovini imovine Željezare bez saglasnosti skupštine akcionara, a ukoliko ova odluka ode na skupštinu akcionara, kako je predviđeno dnevnim redom, onda se rizikuje mogućnost dodatnih troškova za energetsko preduzeće. Tako se makar može tumačiti Zakon o privrednim društvima.

U EPCG, međutim, tvrde da ne postoji rizik od dodatnog troška, jer ova odluke ide na skupštinu akcionara, iz razloga što kupovina imovine Željezare za 15 miliona ne predstavlja kupovinu imovine velike vrijednosti.

U Zakonu o privrednim društvima navedeno je da odbor direktora ima pravo da odlučuje do 20 odsto vrijednosti imovine preduzeća, dok, takođe,piše i da mali akcionari, ukoliko glasaju protiv odluke o kupovini imovine, stiču pravo da traže otkup akcija. U EPCG je 1,36 odsto manjinskih akcionara i ukoliko bi oni bili nesaglasni sa odlukom o kupovini imovine Željezare, mogli bi da traže isplatu između 5,6 miliona u jednoj i 12,4 miliona u drugoj varijanti.

EPCG bi da kupi imovinu, a Turci bi da prodaju firmu sa gubicima

Upravu EPCG smo pitali da li ima ikakvu analizu ili plan u vezi sa kupovinom imovine Željezare, te da li su već dogovoreni detalji o kupovini ili će tek nakon dobijene saglasnosti krenuti u pregovore.

– Naša ideja je da kupovinom imovine Željezare dođemo do mogućnosti da proširimo svoj proizvodni portfolio, što smatramo naročito važnim u situaciji u kojoj je naše poslovanje uslovljeno kako evropskim regulativama u pogledu obaveze da se realizuje energetska tranzicija na fonu korišćenja obnovljivih izvora energije, tako i energetskom krizom. S tim u vezi, interesantna nam je imovina za koju procjenjujemo da može biti u funkciji proizvodnje električne energije – naročito ako se ima u vidu snaga priključka – ali i ostalih pratećih aktivnosti naše kompanije – kazali su oni.

Podsjetili su da su u avgustu razgovarali sa predstavnicima Tosjali grupe, kao i da je preduslov za njihovo učešće u ovom angažmanu otkup dijela sopstvenih akcija. Do toga je došlo 23. septembra, kada je Vlada otkupila za 15 miliona dio akcija EPCG.

– O svim daljim koracima možemo da pričamo nakon eventualnog dobijanja saglasnosti na predstojećoj skupštini akcionara – kazali su iz EPCG.

Vlada je dakle ispunila svoj dio dogovora i na indirektan način "dala" EPCG novac za kupovinu imovine Željezare, ali pitanje je da li će Toščelik pristati da imovinu Željezare koja vrijedi mnogo više od 15 miliona proda Elektroprivredi.

Preduzeće koje gazduje imovinom ima minus od 55 miliona eura. Turci prema našim informacijama hoće da prodaju firmu, a EPCG bi da kupi imovinu, a ne firmu.

Dakle, u teoriji, na skupštini akcionara u ponedjeljak, ukoliko svi mali akcionari budu protiv odluke o davanju saglasnosti za pokretanje realizacije aktivnosti na kupovini imovine Željezare, a država, koja je skoro stopostotni vlasnik da saglasnost na tu odluku, onda mali akcionari stiču pravo da traže od EPCG da im otkupi akcije.

Dionice mogu otkupiti po prosječnoj tržišnoj cijeni u poslednjih šest mjeseci ili u visini srazmjernog dijela neto vrijednosti imovine na dan kad je skupština akcionara donijela odluku.

– Po zahtjevu nesaglasnih akcionara, društo je dužno da obračuna iznos prosječne tržišne cijene koje su akcije društva imale u poslednjih šest mjeseci prije dana kad je donijeta odluka na skupštini i iznos srazmjernog dijela neto vrijednosti imovine društva na dan kad je donijeta odluka i da akcionaru isplati veću od te dvije vrijednosti – piše u zakonu.

"Dan" je izračunao koliko bi u prvoj, a koliko u drugoj varijanti EPCG koštala odluka skupštine akcionara.

Prema prvoj varijanti, to bi bilo 1.606.600 akcija puta 3,5 eura što je 5,62 miliona. Druga varijanta, koju bi računao vještak, bila bi skuplja. Ukupna aktiva (imovina) 1.069.237.058 minus 156.829.215 (obaveze) jednako je 912.407.843 podijeljeno sa 118.132.402 (ukupan broj akcija EPCG) što daje cijenu akciji proporcionalnu imovini od 7,72 eura. Кada se broj akcija malih akcionara pomonoži sa 7,72 eura dobija je 12,4 miliona eura, koliko bi EPCG bila dužna da isplati akcionarima, ukoliko bi iskoristili pravo na otkup.

U EPCG međutim smatraju da nema rizika od isplate nesaglasnih akcionara, jer Zakon o privrednim društvima predviđa da je takav epilog moguć ukoliko se radi o imovini velike vrijednosti.

– Кako je iznos od 15 miliona znatno ispod 10 odsto vrijednosti osnovnog kapitala EPCG, što ga čini temom koja je u ingerenciji odbora direktora, držimo da EPCG nije u zoni rizika po ovom pitanju. Jedini razlog zbog kog je eventualna kupovina imovine Željezare data na saglasnost skupštini akcionara jeste želja da svaki važan potez rukovodstva kompanije bude krajnje otvoren, kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje i spekulacije – naveli su iz EPCG na čijem čelu je predsjednik borda Milutin Đukanović.

Istakli su da je odbor direktora EPCG, u procesu koji se odnosi na eventualnu kupovinu imovine Željezare, postupao krajnje transparentno i da im je želja bila da i na skupštini akcionara, država, kao većinski vlasnik, svojim glasom potvrdi takvo usmjerenje kompanije.

– Tako nešto je, napokon, predviđeno i Zakonom o privrednim društvima (član 133, stav 1, tačka 13). Nipošto se ne može reći da odbor direktora izbjegava odgovornost, jer da je tako nešto u pitanju, članovi odbora, kao u nekim davnim godinama, naprosto ne bi preduzimali ništa, pa bi epilog takvog držanja bio dvostruko porazan: em bi se poništile sve sopstvene akcije, em bismo ostali bez prilike da Elektroprivredi u nasljeđe ostavimo veoma vrijednu i upotrebljivu imovinu – kazali su iz EPCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:59