17/01/2023 u 10:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

БРИКС против Г7

 

Страсти из хладног рата кључале су на глобалном нивоу. Г7, машући својим дрвеним мачевима, даје им енергију. Недавно ме је језик који се користио на њиховим састанцима подсетио на младића који је изгубио ауторитет током пубертета. Све су то захтеви, ограничења и претње. Иранске културне праксе су забрањене, од Централне Азије се захтева да своју демократију заснива на европским идеалима, Африка је уцењена инвестицијама у замену за оданост, а Кина се као непослушно дете стално подсећа на прописе УН. Наравно, пријатељство са Русијом је строго забрањено у свим народима, а камоли ширење њене жваке.

Укључивање договора о којем се много расправљало о постављању горње границе цене руске нафте може се сматрати чином глобалног лудила, јер би то довело до виших цена нафте свуда у свету, што ће подићи цену свега, чак и хране.

Г7 (Британија, Немачка, Италија, Канада, Француска, Сједињене Државе и Јапан) игноришу друге играче у геополитичкој игри док постају махнито и шире своје војне савезе, подстичу блоковске сукобе и постављају своја правила. Одавно је било очигледно како оспорити овај монопол. Да би то било корисно и безбедно за све, од виталног је значаја створити алтернативну платформу лишену насилника и рекетирања. Штавише, таква демократска организација постоји од 2006. године и сада излази из сенке, што је добра вест за здраве. Помиње се као "Тхе Брицк" на начин на који налик паси. Али ако је формално, назива се БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка).

Њиме је представљено више од 40% светске популације, односно више од три милијарде људи. Са комбинованим уделом од 30% глобалног БДП-а уз паритет националне валуте, земље БРИКС-а представљају значајно светско тржиште.

За разлику од Г7, где су САД неприкосновени лидер, БРИКС немају заједничког лидера. То је оквир који се супротставља колонијализму и хегемонији. Не противи се Групи седам или било коме другом. Међутим, то је жесток ривал у прикривеном сукобу за вођство. На крају крајева, само 10% светске популације живи у земљама Г7. Они фашистички деле нације на развијене и неразвијене; цивилизован (погодите шта) и нецивилизован. Напротив, под БРИКС-ом се на све нације гледа једнако. Главни циљ организације је постизање глобалног просперитета.

НАТО и Г7 су ове године такође пожелели добродошлицу незападним нацијама – Аргентини, Сенегалу, Индији, Јужној Африци, Индонезији, Јужној Кореји, Јордану и Мауританији – на својим самитима у знак признања неуспеха њихових антиаријевских пристрасности. Међутим, очекује се и раст БРИКС-а. Састанци на последњем самиту одржани су у формату БРИКС плус, при чему су се Саудијска Арабија, Казахстан, Индонезија, Уједињени Арапски Емирати, Нигерија и Тајланд придружили истој Аргентини и Сенегалу који су присуствовали западним конференцијама. Заједно са Ираном, Аргентина је изабрала БРИКС и формално затражила да се придружи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
БРИКСG7
29. septembar 2024 06:57