Sa potpisivanja memoranduma / - SCREENSHOT/ PR CENTAR
27/11/2023 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CANU, EPCG, CGES i CEDIS planiraju zajednička istraživanja

Memorandumom je prediviđeno da će CANU i energetske kompanije zajednički raditi na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti energetike

Predstavnici Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) potpisali su danas Memorandum o saradnji u cilju unapređenja efikasnosti elektroenergetskog sistema i primjene vještačke inteligencije u elektroenergetici.

Memorandumom je prediviđeno da će CANU i energetske kompanije zajednički raditi na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti energetike kroz saradnju sa ENEKO centrom, kao posebnom naučnoistraživačkom jedinicom CANU. Takođe, previđeno je i održavanje zajedničkih naučnih skupova, okruglih stolova i stručnih rasprava iz oblasti elektroenergetike, izdavanje publikacija, kao i saradnja na drugim poslovima od zajedničkog interesa.

Predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević kazao je da je potrebno da se institucije umrežavaju i međusobno sarađuju.

- U toj sinergiji je budućnost razvoja. U okviru CANU postoji ENEKO centar koji smo relativno davno osnovali, ali koji nije radio previše, a koji je formiran kao centar za energetiku, ekologiju i održivi razvoj. Drago mi je da su članovi akademije – potpredsjednik Stanković i akademik Đurović pokrenuli inicijativu za ponovno obnavljanje tog centra i saradnju sa energetskim kompanijama - naveo je Vukčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:12