SA SASTANKA / - FOTO: CENTRALNA BANKA
11/09/2024 u 16:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CBCG tražila ocjenu Kodeksa transparentnosti od MMF-a

CBCG je zatražila ocjenu Kodeksa transparentnosti od MMF-a sa ciljem daljeg jačanja transparentnosti, odgovornosti prema ključnim zainteresovanim stranama i unapređenja efikasnosti i vidljivosti svojih politika, saopšteno je iz te institucije.

Guvernerka Centralne banke Irena Radović sa saradnicima održala je danas uvodni sastanak sa timom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji boravi u Crnoj Gori povodom sprovođenja ocjene Kodeksa transparentnosti centralnih banaka (Transparency Code Review - TCR).

Radović je izrazila zahvalnost timu MMF-a na podršci u sprovođenju ove ocjene, ističući da je „CBCG snažno posvećena unapređenju postojećih praksi, kako bi se razvijali kao otvorena, moderna, inkluzivna i nezavisna institucija koja radi u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana“.

- Kroz ovu saradnju sa MMF-om, CBCG čini još jedan korak ka jačanju povjerenja javnosti, podižući nivo svoje odgovornosti prema građanima i svim zainteresovanim stranama - kazala je guvernerka.

Cecilia Melo Fernandes, koja predvodi TCR tim, istakla je da MMF pozdravlja inicijativu CBCG i njenu posvećenost unapređenju transparentnosti. 

Savjet CBCG dao mišljenje o Fiskalnoj strategiji: Dodatno analizirati posledice ukidanja doprinosa za PIO

 

- Sprovođenje ocjene Kodeksa transparentnosti je važan proces za svaku centralnu banku, jer omogućava objektivnu analizu postojećih praksi i identifikaciju mogućnosti za unapređenje - kazala je Fernandes.

Posjeta MMF tima trajaće od 11. do 25. septembra, tokom koje će se održati brojni sastanci sa različitim organizacionim jedinicama CBCG, kao i sa predstavnicima državnih institucija, finansijskog sektora, medija i akademske zajednice.

- Ocjena transparentnosti politika CBCG će biti bazirana na Kodeksu MMF-a o transparentnosti centralnih banaka. Riječ je o međunarodnom kodeksu koji omogućava centralnim bankama da analiziraju svoje prakse transparentnosti, posebno u dijelu upravljanja, sprovođenja politika i ispunjavanja funkcija - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:07