Црногорски електродистрибутивни систем / - фото: Драган Стојановић
04/04/2022 u 14:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЕДИС: Поремећај цијена на тржишту негативно утицао на пословање

ЦЕДИС је упознао јавност, енергетске субјекте и Министарство са посљедицама које ће дистрибутивни систем имати усљед поремећаја тржишта елекетричне енергије

Из ЦЕДИСА су саопштили да су у губитку искључиво због поремећаја цијена електричне енргије на тржишту. Они су се обратили јавности поводом медијских натписа и  одлуке Владе и Електропривреде Црне Горе да умање износе фактура за набавку електричне енергије Црногорском електродистрибутивном систему (ЦЕДИС) за период од априла до краја 2021. године.

-ЦЕДИС је током 2021. године упознао јавност, енергетске субјекте и Министарство капиталних инвестиција са посљедицама које ће дистрибутивни систем имати усљед поремећаја тржишта елекетричне енергије. Тачније, ЦЕДИС, чија је дјелатност регулисана, електричну енергију за покривање комерцијалних губитака, који су искључиво трошак Компаније, купује по тржишној цијени на берзи. Тако је цијена електричне енергије на берзи достизала историјске максимуме који су били од пет до 15 пута већи од износа од 53,392 еура по МWх који је Регулаторна агенција за енергетику дозволила ЦЕДИС-у за 2021. годину.  Скок цијена је негативно утицао на пословање, јер за потребе покривања губитака, за период април-децембар 2021. године ЦЕДИС-у је била потребна набавка око 250 хиљада МWх, по просјечној тржишној цијени од скоро 94 еура, због чега је ЦЕДИС-а могао остварит губитак од око  10 милиона еура-наводе у саопштењу.

Додају:"Дакле, актуелни поремећаји на тржишту представљају једини разлог због којег је ЦЕДИС 2021. годину могао завршити са губитком. Енергетска криза, тачније вртоглави скок цијене електричне енергије довео је поремећаје у пословању многих електоренергетских система у Европи. Стога су многе државе подржале своје електроенергетске секторе како би се изборили са кризом, као што је урадила и Влада и Електропровреда Црне Гор".

-Закључком Владе регулише се однос ЕПЦГ-а и ЦЕДИС-а, тачније плаћање фактура по основу набавке електричне енергије за покривање губитака. Не треба заборавити да је ЦЕДИС компанија која је у 100 одсто власништву ЕПЦГ, те да је овакав корак Владе и ЕПЦГ омогућио ЦЕДИС-у пословање без губитка.  И поред енергетске кризе ЦЕДИС ће наставити са активностима у циљу побољшања услуга-наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:49