SA SASTANKA / - FOTO: CEDIS
09/09/2024 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CEDIS: Uz podršku EBRD uspješno počinje projekat SCADA

Menadžment CEDIS-a održao je sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD gdje su Vladimir Ivanović izvršni direktor CEDIS-a i Francesco Corbo, direktor za energetiku EBRD za Zapadni Balkan i Hrvatsku sa saradnicima, povodom najavljene podrške projektu SCADA- sistema, razgovarali o implementacije tog kapitalno vrijednog projekta za Crnogorski elektrodistributivni sistem.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, kao partneri u ovom prioritetnom poslu CEDIS-a, izrazili su zadovoljstvo do sada učinjenim na implementaciji projekta kao i poštovanjem svih do sada dogovorenih aktivnosti. Projekat vrijedan 35 miliona eura biće finansiran kreditom EBRD-a za koji su definisani uslovi finaniranja,  saopšteno je iz CEDIS-a.

- SCADA je vrsta projekata koju želimo da vidimo u Crnoj Gori i regionu. Radimo zajedno da dođemo do zatvaranja projekta i početka implementacije, uz zadovoljstvo obije strane. Cilj je finansiranje zamjene CEDIS-ovog distributivnog sistema upravljanja sa naprednijim (SCADA/ADMS), i nabavka dodatnih pametnih brojila koja bi pokrila nove objekte i omogućila zamjenu starih brojila. Na kraju, imaće bitan efekat na efikasnost aktivnosti usmjerenih na  korisnike, bolje upravljanje prekidima  na mreži, smanjenje gubitaka na mreži, unaprijeđenje sajber bezbjednosti, pored drugih benefita. - kazao je Francesco Corbo, regionalni direktor za energetiku EBRD za Zapadni Balkan.

Implementacija SCADA sistema je jedan od segmenata Smart Grid projekta koji je CEDIS nominovao i namjerava da finansira uz podršku i kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Mnogo toga je urađeno u prethodnom periodu.

- U prethodnom periodu smo sa predstavnicima EBRD uložili velike napore na konačnom usaglašavanju tenderske dokumentacije, kao i svih drugih procedura koje je neophodno ispuniti kako bi se u najskorijem mogućem Roku stekli usloviuza potpisivanje ugovora o kreditnom zaduženjukao i objavljivanje tendera preko platforme EBRD-a, što će u konačnom omogućiti realizacijujednog od najznačajnijih projekata za CEDIS. Implementacijom SCADA/ADMS sistema postiže se efikasno upravljanje elektromrežom na osnovu informacija o procesima na mreži u realnom vremenu, uključujući i vizualizaciju mrežnih procesa i mogućnost blagovremene reakcije u cilju izbjegavanja preopterećenja, samim tim i smanjenje broja prekida, odnosno sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom za korisnike.  Potpuna transparentnost dešavanja na mreži omogućiće i značajne uštede kroz dodatno snižavanje nivoa guditaka u elektrodistributivnom sistemu - kazao je Vladimir Ivanović, izvršni direktor CEDIS-a.

Navedeni Projekat će dodatno doprinijeti razvoju i stabilnosti distributivnog sistema Crne Gore. Napredni sistemi upavljanja elektrodistributivnom mrežom predstavljaju nezaobilaznu potporu procesu „zelene tranzicije“ jer omogućavaju detaljnu informaciju i efikasno upravljanje tokovima energije iz obnovljivih izvora. SCADA podrazumijeva  daljinski nadzor i upravljanje elementima sistema što znači da će se na jednom mjestu u realnom vremenu  objedinjavati sve informacije iz sistema uz mogućnost daljinskog uključivanja i isključivanja njenih elementa na području Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

Mujović: Nabavkom električne energije po povoljnim cijenama i smanjenjem gubitaka na mreži zaštititi krajnje korisnike

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 15:47