Имовина „Плантажа” није процјењивана 30 година / Архива
18/04/2022 u 08:30 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Четири државне фирме још нису предале финансијске извјештаје за 2021: „Плантаже” и Аеродроми касне због процјене имовине

Од тог броjа, три су искористиле своjу законом предвиђену могућност за одлагање рока за подношење приjава пореза на добит, а у jедном случаjу jе предат налог за инспекциjски надзор, саопштили су из Управе прихода и царина

Четири компаније које су у већинском власништву државе нису предале финансијски извјештај за 2021. годину, саопштили су за "Дан" из Управе прихода и царина.

– Од тог броjа, три су искористиле своjу законом предвиђену могућност за одлагање рока за подношење приjава пореза на добит, а у jедном случаjу jе предат налог за инспекциjски надзор – навели су из УПЦ.

”Подсjећамо да jе последња процjена вриjедности имовине урађена 2012. године, истакли су из компаније Аеродроми Црне Горе

Наиме, финансијске извјештаје за прошлу годину нису предале компаније "Плантаже", Аеродроми Црне Горе, Жељезничка инфраструктура и Одржавање жељезничких возних средстава, а из УПЦ нису саопштили у којој компанији је наложен инспекцијски надзор.

Трагом те информације обратили смо се Аеродромима и "Плантажама", из којих су нам саопштили да су одлагање тражили због процјене вриједности имовине.

image

Аеродроми процјену имовине чекали 10 година

Aerodromi cg

Из Аеродрома Црне Горе су истакли да приводе краjу процjену вриjедности имовине предузећа на дан 31. децембар 2021. године, због чега су тражили и добили одобрење Управе прихода и царина за продужење рока за подношење приjаве пореза на добит правних лица и финансиjских исказа за прошлу годину.

– То нам омогућава да у финансиjски исказ буду укључене и промjене у процjени вриjедности имовине друштва, чиме ће се избjећи подношење измиjењених финансиjских исказа. Подсjећамо да jе последња процjена вриjедности имовине урађена 2012. године. Када финансиjски изказ буде завршен, биће достављен и надлежнима и jавности – казали су из те компаније.

За прекршај казне и до 20.000 еура

Како су истакли из УПЦ, чланом 38 Закона о рачуноводству новчаном казном у износу од 500 до 16.500 еура казниће се за прекршаj правно лице ако не достави пореском органу у писаном и електронском облику финансиjски извjештаj наjкасниjе до 31. марта текуће за претходну годину.

– За прекршаj казниће се и одговорно лице новчаном казном у износу од 50 еура до 2.000 еура. Чланом 42а новчаном казном од 1.000 до 20.000 еура казниће се за прекршаj правно лице, ако порез на добит не обрачуна у складу са законом, надлежном органу електронским путем не поднесе пореску приjаву у року од три мjесеца од истека периода за коjи се обрачунава. За прекршаjе казниће се и одговорно лице казном од 500 еура до 2.000 еура – наводе из УПЦ.

И из компаниjе "13. јул – Плантаже" истакли су да им је Управа прихода и царина одобрила одлагање рока предаjе завршних рачуна на неколико седмица, након молбе коjа им jе у редовноj процедури достављена.

– Због чињенице да су "Плантаже" у претходноj (2021) години одрадиле репроцjену сталне имовине компаниjе, прву послиjе 30 година, захтjевна процедура књижења репроцjене и сређивања базе коjом се кроз пословно-информациони систем евидентира стална имовина, узроковала jе одлагање предаjе завршних рачуна на кратак рок. Подсjећамо да извjештаj о репроцjени вриjедности сталне имовине компаниjе, коjу jе урадила реномирана свjетска ревизорска кућа Ернст Јанг, показуjе да укупна стална имовина "Плантажа" на дан 31.12.2021. године вриjеди преко 400 милиона еура. Прелиминарни резултати биланса успjеха биће познати у току ове седмице, о чему ће jавност бити благовремено информисана – поручили су из "Плантажа".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 04:10