/ Жељезара
18/06/2021 u 08:30 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене челика скочиле, а Жељезара не ради

Жељезара не ради од марта, а током последњих мјесеци цијене челика скочиле су и преко 50 одсто. Због тога се у Црној Гори раскидају уговори о јавним набавкама, пише "Дан"

Током посљедњих неколико мјесеци цијене челика и челичних производа на тржишту су драстично увећане. То се одразило на јавне набавке у Црној Гори, али не и на Жељезару "Тосчелик" у Никшићу, која и даље не ради. Према подацима "Дана", драстичан раст цијене челика утицао је да подгоричка компанија "Global Project" раскине уговор о јавној набавци са градском фирмом "Тржнице и Пијаце" 17. маја ове године. Ради се о послу израде тезги затвореног типа у оквиру обjекта "Сточна пиjаца" у Главном граду, вриједан око 80.000 еура.

– Споразумно се раскида уговор о јавној набавци – изради тезги затвореног типа у оквиру објекта "Сточна пијаца"... од 18. марта 2021. године, јер је од дана закључења уговора до данас дошло до поскупљења материјала (челика и челичних производа) у висини од 59 одсто уговорене вриједности. Имајући у виду одредбе уговора о набавци, којима је предвиђена обавеза извођача да изврши набавку материјала и изведе радове за уговорену цијену, исти није у могућности да их одради, будући да за наведену цијену у овом тренутку није могуће извршити набавку према техничкој спецификацији предмета јавне набавке – пише у образложењу раскида уговора. Драстичан раст цијене челика се третирао приликом раскида као виша сила.

Иако је промјена цијена челика и челичних производа добра за компаније које се баве производњом производа од челика, то није утицало позитивно на Жељезару "Тосчелик" у Никшићу. Предсједник синдиката Жељезаре Жељко Рабреновић казао је да то предузеће не ради од марта.

– Поставља се питање да ли ћемо и почети да радимо у августу. Сви знамо да су цијене челика на свјетском тржишту сада највише, да је очигледно поскупљење и старога жељеза и осталих импута као што су електроде, легуре метала и слично... али ми ипак не радимо. Зашто не радимо то је питање за власника фирме. Они су и даље у Турској иако је тржиште челика у експанзији кад је у питању потрошња и кад су у питању цијене челика, које су идеалне. Никаквих наговјештаја нама да ли ћемо покренути производњу или нећемо. Кад је у питању комуникација са Министарством економског развоја за сада нема још ништа конкретно. Воде се ваљда преговори, а шта ће бити одлучено нама није познато – рекао је за "Дан" Рабреновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 09:53