Цимбаљевић / - RTCG
13/06/2022 u 08:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Цимбаљевић: Нова фабрика меса до краја године, запошљаваће до 60 људи

Истакао је да министарство нема много простора да интервенише када је ријеч о цијени сточне хране и у наредном периоду мора се наћи одржив модел који ће обезбиједити континуитет у производњи црногорских пољопривредника

Произвођач меса који је доказан у свом послу и који ће дневно производити 10 тона пилетине, требало би да почне са радом до краја године у централном дијелу Црне Горе, казао је генерални директор Директората за пољопривреду Мирослав Цимбаљевић. Он је у јутарњем програму "Добро јутро Црне Горо" истакао да Министарство пољопривреде нема много простора да интервенише када је ријеч о цијени сточне хране и у наредном периоду мора се наћи одржив модел који ће обезбиједити континуитет у производњи црногорских пољопривредника.

Цимбаљевић је истакао да ћемо имати домаћег произвођача који ће обезбиједити ниво довољности у сектору проиводње меса.

- То ће бити у централном дијелу и запошљаваће преко 50, 60 људи на почетку, а касније ће тај број бити већи - казао је он.

Цимбаљевић је казао да Министарство пољопривреде, када је ријеч о цијени сточне хране може само помоћи произвођаче.  

- Оно што морам истаћи да наша помоћ, заједно са субвенцијама општина за цијену млијека иде преко 50 одсто, што није добро и није одрживо. Ми смо због тога добили и упозорење од европских партнера. У наредном периоду морамо наћи одржив модел који ће обезбиједити континуитет у производњи да наши пољопривредни произвођачи могу да живе од онога што раде - казао је он.

Произвођачи који имају екстра класу млијека имаће субвенције од додатних три цента, што значи да ће за њих субвенција од Министарства бити 17 центи по литру, плус премије од Општине.

- Ми морамо слушати препоруке од Европске комисије. И када имамо средстава морамо их потрошити на начин што ћемо стимулисати инвестиције - казао је он.

Истиче да је једини начин да се помогне пољопривредним произвођачима био да имамо екстра класу млијека.

- Просто, у Црној Гори морамо пооштрити критерјуме када је ријеч о квалитету млијека јер у договору са партнерима из ЕУ могли смо помоћи само оне који имају екстра квалитет - казао је он.

Када је ријеч о биљној производњи, одрађена је корекција на најдефицитарнијим биљним културама као што су житарице и кромпир и премија на тим житарицана ће бити 500 еура, а кромпиру 400 еура.

- Све то није било предвиђено Агробуџетом, већ су то нове мјере. Преема информацијама које имам, исплата ће бити након септембра - изјавио је Цимбаљевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:11