Hasan Ramović / - PRIVREDNA KOMORA
04/07/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crnoj Gori ne prijeti nestašica ulja

Crnoj Gori ne prijeti nestašica ulja, jer domaći distributeri imaju dovoljne količine ove namirnice na lageru za letnju sezonu, saopštili su iz podgoričkih i bjelopoljskih veleporodaja.

Kako ocenjuju, nezvanična informacija da je privremeno zaustavljen izvoz ulja iz Srbije može se tumačiti kao nagovjestaj korekcije cijene (poskupljenja) ulja u narednom kvartalu, a najverovatnije naredne godine.

- Srbija sigurno ima višak ulja za prodaju, ali oni sada čekaju da vide kako će proći žetva u Ukrajini - rekao je za Gradsku Hasan Ramović, vlasnik bjelopoljske kompanije Put Gross jedne od najvećih veletrgovaca na sjeveru zemlje.

Podsjeća da Ukrajina ima najveći uticaj na cijenu ulja jer je ta zemlja najveći izvoznik, a većina ulja na tržištu našeg regiona potiče od njihovih proizvođača. Ramović, čija je firma uvoznik ulja Bimal iz Srbije, kaže da prate stanje na tržištu i da će to preduzeće na vrijeme tražiti druge dobavljače ukoliko bude potrebno.

- Konkretno, naša firma obezbijediće potrebne količine iz uljare u Brčkom, a razmotrićemo i druge mogućnosti - kaže Ramović.

On podsjeća da je problem Crne Gore to što nema svoju rafineriju ulja koja bi joj omogućavala da samostalno kupuje na berzama i pakuje svoje ulje. Slično je rečeno i podgoričkim veletrgovinama gdje je poručeno da ulja ima dovoljno i da će, u slučaju poskupljenja, pokušati da nabave iz Albanije i Italije.

Poskupjela hrana u svijetu: Cijene u maju porasle na šestomjesečni maksimum

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 14:27