Ćulafić u Pljevljima / - FOTO: MINISTARSTVO EKOLOGIJE
11/09/2024 u 15:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ćulafić u Pljevljima: Cilj da kroz konkretne projekte i saradnju sa lokalnim zajednicama osiguramo održivi razvoj

Zaštita životne sredine nije samo obaveza, već i prilika da zajedničkim naporima unaprijedimo kvalitet života svih građana i cilj je da kroz konkretne projekte i saradnju sa lokalnim zajednicama, osiguramo održivi razvoj koji će koristiti i sadašnjim i budućim generacijama, poručio je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić, tokom radne posjete opštini Pljevlja.

Ministar se tokom posjete sastao sa predsjednikom opštine Dariom Vranešom. Tema sastanka bila je unapređenje stanja životne sredine kroz realizaciju ključnih projekata.

Tom prilikom Ćulafić je naglasio važnost usklađene komunikacije između lokalnih i državnih vlasti, kao i pokretanja kapitalnih projekata. Posebno je istakao značaj pravovremene i uredne dokumentacije koju opštine treba da dostavljaju, kako bi procesi bili efikasni.

Predstavnici opštine su informisali ministra o zaštiti Gornjeg toka rijeke Ćehotine, kao i o napretku u vezi sa Skerlićevom Kotlarnicom, gdje je tender u završnoj fazi.

Predsjednik Vraneš je zahvalio ministru na posjeti.

- Nadam se dobroj saradnji. Pljevlja su decenijama crna ekološka tačka Evrope i bez pomoći Ministarstva nemoćni smo da taj epitet promijenimo - poručio je Vraneš.

Tokom posjete, ministar Ćulafić je održao i sastanak sa predstavnicima Termoelektrane Pljevlja, na kojem je u fokusu bila ekološka rekonstrukcija ovog postrojenja.

Istakao je važnost ovog projekta, naglašavajući da su Ministarstvo i Agencija za zaštitu životne sredine otvoreni za saradnju i podršku u realizaciji.

Ćulafić: Radićemo na pronalaženju rješenja za postepeno zatvaranje Mostine

- Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja nije samo ključna za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, već i za dugoročno očuvanje energetske stabilnosti Crne Gore. Ovaj projekat će donijeti značajne benefite ne samo lokalnoj zajednici, već i čitavoj državi - kazao je ministar Ćulafić.

Pored Ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kao najvažnijeg projekta, razgovaralo se drugom velikom projektu vezanom za zaštitu životne sredine tj. o napretku projekta Toplifikacije Pljevalja izgradnja primarnog toplovoda od TE Pljevlja do grada.

Obilaskom postojeće deponije Maljevac sa već rekultivisanom kasetom 1, razgovaralo se oko statusa trenutne kasete 3 i razvoja nove kasete 4, kao i nove deponije Šumani. Pomenuta je mogućnosti smanjenja deponovanja nus produkata pepela,šljake i naročito gipsa i korišcenja nus produkata kao sirovina u budućnosti.

- Deponija Maljevac zahtijeva kontinuiranu pažnju i odgovorno upravljanje. Naš prioritet je da se osiguraju najviši ekološki standardi, kako bi se dugoročno smanjio uticaj na životnu sredinu i poboljšao kvalitet života građana Pljevalja - kazao je ministar Ćulafić.

Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera nastavlja sa aktivnim radom na poboljšanju ekoloških standarda u opštini Pljevlja i širom Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 22:25