Ilustracija / - M.L.V.
02/08/2024 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CUP: Nove akcize i povećanje PDV nijesu adekvatne mjere, bolje da Vlada podstiče mali i srednji biznis

Uvođenje akciza na „mirna vina“, povećanje stope PDV na štampu i smještaj u sektoru turizma ugroziće konkurentnost i otežati poslovanje privrednim subjektima, a prihodi koje država planira ovim mjerama neće ozbiljnije uticati na stabilnost javnih finansija, saopšteno je iz Crnogorskog udruženja poslodavaca.

- Ispravnije bi bio da država mjerama fiskalne politike potstiče male proizvodjače vina i izdavače, a sektor turizma adekvatnom poreskom politikom pozicionira bolje od konkurentskih destinacija. Posebno ako se ima u vidu da turizam učestvuje sa preko 20% u BDP-u što ga čini jednom od ključnih privrednih djelatnosti. Vlada je u obavezi da uvođenje ovih mjera preispita, otvori dijalog sa poslodavcima i tek nakon temeljnih analiza i dijaloga eventualno koriguje ovaj dio fiskalnih mjera, navode iz CUP-a.

Ističu da je uvođenja novih opterećenja bez prethodnog dijaloga sa poslodavcima loš manir koji može samo negativno uticati kako na povjerenje tako i na dalju izgradnju dobrog poslovnog ambijneta.

- Umjesto podizanja poreskih stopa i uvođenja novih akciza Vlada bi trebala da radi na širenju poreske baze i daljem smanjenju sive ekonomije koja još uvijek značajne tokove novca drži van zakonskih okvira. U tome bi imala podršku poslodavaca. Time bi mnogo više sredstava prihodovala, uticala na bolji poslovni ambijnet a značajno pomogla malom i i srednjem biznisu koji je dominantno zastupljen i u vinarstvu, medijima i turističkoj industriji, dodaju iz CUP-a.

CUP: Nedopustive izmjene Zakona o radu bez učešća poslodavaca, izigrava se socijalni dijalog

CUP stoga izražava podršku poslodavcima u ovim oblastima da zajedničkom argumentacijom ukažu na potencijalno loše odluke Vlade, jednako kao što su spremni da one mjere koje idu u pravcu izgradnje boljih uslova za rad poslodavaca pohvale, a to je svakako smanjenje opterećenja po osnovu rada.

- Manir da se odluke najavljuju bez prethodnog dijaloga ne doprinosi izgradnji partnerskih odnosa, a moramo podsjetiti da upravo poslodavci, koji rade u nedovoljno sređenom ambijentu, sa najčešće neefikasnom administracijom i nedovoljnom zaštitom svojinskih i drugih prava daju ključni doprinos punjenju budžeta čijim suficitom se Vlada ovih dana diči. Novac koji država prihoduje neko je morao da zaradi, a to su jednim dijelom svakako poslodavci koji uredno izmiruju svoje fiskalne obaveze i zapošljavaju veliki broj ljudi, pa država treba njihov rad da podstiče a ne kažnjava novim nametima, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 18:59