/ foto: lazar ružić
15/12/2022 u 14:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Što prije donijeti odluku u vezi sa kupovinom Čarlija

Vlada bi do 20. decembra trebalo da izabere model rješavanja neizmirenih obaveza prema Brazilu po osnovu kupovine aviona embraer, takozvanog Čarlija

Vlada bi do 20. decembra trebalo da izabere model rješavanja neizmirenih obaveza prema Brazilu po osnovu kupovine aviona embraer, takozvanog Čarlija, a povoljnija varijanta bila bi njegova kupovina i stavljanje u funkciju, saopštio je ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

On je na sjednici Vlade, na kojoj je usvojena Informacija o neizmirenim obavezama prema državi Brazil po osnovu kupovine aviona embraer, kazao da su dobili notu od države Brazil u vezi sa potrebom rješavanja tog urgentnog pitanja.

“Predlažu se dva modela rješenja - jedan je kupovina embraera Čarli u iznosu od 5,2 miliona dolara na način na koji bi država stekla vlasništvo nad njim. Pošto se avion ne nalazi u letnom stanju od 2020. godine, biće neophodno još 8,2 miliona eura za njegovo stavljanje u funkciju, što je ukupno 13,4 miliona dolara”, precizirao je Damjanović.

On je kazao da je druga varijanta reisporuka aviona za 11,7 miliona eura, a taj iznos bi prešao 12 miliona eura, što je nepovoljnija opcija, a i država bi izgubila avion.

“Krajni rok je dat 20. decembar. Imajući u vidu komunkaciju sa državom Brazil, smatram da i zbog interesa Crne Gore i potrebe da se sačuva kredibilitet, ovaj posao mora završiti u najkraćem mogućem roku”, naveo je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović kazao je da Vlada mora donijeti odluku, a da je njemu logičnija prva varijanta.

“Nas svakako košta, kao što nas košta naslijeđe. Dali smo preko 100 miliona eura podrške MA, a ne može da uđe u svoj hangar. To je Crna Gora danas”, naveo je Abazović.

On je rekao da Ministarstvo napravi procjenu koja je jeftinija po državu, a onda da se kreće u aktivnost koja će podrazumijevati da osposobimo avion i stavimo ga u funkciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 06:30