/ - са конферениције
02/12/2021 u 10:47 h
Žana Bojanić, Marija TomićŽana Bojanić, Marija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Боровинић Бојовић: Повећање плата од јануара за здравствене раднике

Тридесет година није урађено ништа поводом овог питања. Ово није милостиња већ само дио дуга државе према онима који сваког дана током цијелог дана и године спашавају животе људи, казала је министарка здравља

Представници Министарстава одржали су прес конференциjу поводом повећања зарада у здравству. Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је казала да се од првог марта 2021 залаже за повећању зарада у здравственом систену.

- Тридесет година није урађено ништа поводом овог питања. Ово није милостиња већ само дио дуга државе према онима који сваког дана током цијелог дана и године спашавају животе људи - казала је министарка здравља. 

Циљ је да задржимо љекаре у земљи, да поправе квалитет живота, казала је министарка и додала  да је ово почетак за ово питање.

- Без обзира што је дио јавности сумњао да се повећање може десити тако брзо, данас имамо прецизан и јасан план који може да ступи на снагу од 1. јануара наредне године, у зависности од усвајања буџета - казала је Боровинић Бојовић.

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић је казао да после ове презентације неће бити простора за мешетарење и разне лицитације, него ће грађани знати шта их очекују од првог јануара.

image
- са конферениције

Како су казали из Министарства, повећањем коефицијената ствара се свакако основ за додатна повећања свих додатака, на основу зараде. Тренутна просјечна зарада медицинског кадра износи 589 еура, а увећана зарада ће износити 794 еура.

Номинално просјечно повећање износи око 205 еура, у просјеку 35 одсто. Када је у питању немедицински кадар просјечна НЕТО зарада износи 550,5 еура а увећана зарада ће зносити 693 еура. Номинално повећање је 142, 6 еура.

Министар Спајић је навео да је здравствени сектор изнио гро терета кризе изазване корона вирусом.

- Имали смо недовољно кадра, простора и многих других ствари. Они су изнијели су све то а ми, као представници државе, морали бисмо да уважимо ту ситуацију- рекао је Спајић.

Он је казао да Црна Гора не би била у фискално повољној ситуацији да није било лидерства Министарства здравља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:25