/ FOTO: žELJKO šAPURIć
04/09/2022 u 12:31 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/ FOTO) Skup za spas Željezare: Fabrika će ostati radnicima i građanima za buduća pokoljenja

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević je kazao da je Opština obećala da će biti uz radnike da se bore zajedno

Ispred Željezara Tosčelik održava se skup za spas tog preduzeća. Sindikat je pozvao sve bivše radnike nekadašnjeg industrijskog giganta, ali i svih "oronulih preduzeća" iz Nikšića, kao i sugrađane da im se pridruže i zajedno poruče da ne daju Željezaru. Kako je poručeno sa današnjeg skupa, čeka se da EPCG završi pregovore i kolektivni ugovor do 26. septembra, a od Vlade da u rebalans budžeta uvrsti otkup akcija EPCG.

- Došli smo u situaciju da 230 porodica ostane bez hljeba, bez mjesečnih primanja. Pozdravljamo radnike koji su izgradili fabriku i ostavili je nama u amanet. Obećavamo da će fabrika biti očuvana, da je nećemo prepusitit Turcima da je režu. Ostaće radnicima i građanima Nikšića za buduća pokoljenja. Istrajaćemo u ovoj borbu- poručili su radnici Željezare.

Ivan Vujović je naglasio da je danas odlučio da govori od srca.

- Poručujem Tosjaliju da ono što su naumili to im neće proći. Neće proći zbog naše koleginice koja je dala otkaz da ne bi uplatila ove mizerne otpremnine. Treba da znaju da će se vratiti Željezara Nikšić, kako je jedino ispravno. Vladi i EPCG poručujem da što prije završe pregovore i kolektivni ugovor do 26. septembra, a od Vlade da u rebalans budžeta uvrsti otkup akcija EPCG. Većina eksperata koja je pisala o ovome ni ne zna čime se bavi ova fabrika. Šta EPCG dobija u Željezari, ne šta kupuje već šta dobija- Fabrika ima u svome krugu blizui 700.000 ili 800 hiljada kvadrata zemljišta... - poručio je Vujović, pored ostalog.

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević je kazao da je Opština obećala da će biti uz radnike da se bore zajedno.

- Status radnika me brinuo sve vrijeme, ali opet imamo čvrsta obećanja od Vlade da Elektroprivreda sa Tosjali grupom preuzme Željezaru. Mi ćemo biti sa vama- poručio je Kovačević.

Radnici su tražili da država ispoštuje ono što je obećano, te da EPCG poručuju da cijene potencijale koje su prepoznali kod Željezare.

- Naši potencijali su ogromni. Svima nama smeta kada kažu što traži Željezara u ovoj priči sa EPCG. E neće moći da nas pošalju kući. Sačuvaćemo Željezaru, vratiti državi i dići na noge. Živjela Željezara, ne damo je!- istakli su radnici.

image
FOTO: žELJKO šAPURIć

- Ako nećete dragi sugrađani da podržite ovih 229 porodica, trebali ste doći zbog soje djece. Pet hiljada tona kancerogenog otpada je tu- poručili su radnici.

Iz UIP-a potvrdili „Danu“: Tone opasnog otpada u krugu Željezare

image
FOTO: žELJKO šAPURIć

Radnici Željezare već tri mjeseca protestuju zbog najave poslodavca da će 1. septembra njih 229 ostati bez posla, a da će zadržati samo 25 zaposlenih.

FOTO I VIDEO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:18