OTVARANJE FABRIKE / ARHIVA
18/09/2024 u 15:55 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Deset godina se spore oko fabrike briketa

Ni nakon deset godina nije okončan spor između "Plantaža" i "OMP inženjeringa" oko fabrike briketa. Naime, juče je u Privrednom sudu, po ko zna koji put, odloženo ročište u vezi sa fabrikom briketa, koja nikad nije proradila. Spor već deceniju vode državne "Plantaže" i "OMP inženjering", čiji su vlasnici Oleg Obradović i Miodrag Ivanović.

Sudija Privrednog suda Marija Adžić odložila je jučerašnje ročište zbog toga što je predmet trenutno pred Alepacionim sudom, a zbog zahtjeva za preinačenje tužbe koju je podnio zastupnik "Plantaža" advokat Miloš Komnenić.

Tim vansudskim poravnanjem državna kompanija platila je na ime obeštećenja firmi Obradovića i Ivanovića iznos od 350 hiljada eura i prenijela u vlasništvo nekretninu – 37.000 kvadrata zemlje u Donjim Kokotima.

U međuvremenu "OMP inženjering", zbog zajedničke fabrike briketa koja nije proradila jer je navodno kompanija Obradovića i Ivanovića nabavila neodgovarajuću opremu, traži 1,4 miliona eura zbog propale fabrike na osnovu spornog poravnanja, koje sud smatra da je nastao na osnovu krivičnog djela.

Naime, na ročištu u januaru ove godine, kompanija "OMP inženjering" je umjesto da precizira tužbeni zahtjev prema "Plantažama", preinačila tužbeni zahtjev.

OMP za "Plant-omp" prvobitno tražio šest miliona

"OMP Inženjering" i "Plantaže" osnovali su fabriku briketa "Plant-omp" 2011. godine.

Kako je "Dan" pisao, pre­ma po­da­ci­ma Cen­tral­nog re­gi­stra pri­vred­nih su­bje­ka­ta, kao osni­va­či i vla­sni­ci po 30 od­sto kom­pa­ni­je "OMP in­ženje­ring" na­ve­de­ni su Oleg Ob­ra­do­vić, biv­ši di­rek­tor Te­le­ko­ma, mi­ni­star ra­da Pre­drag Bo­ško­vić i Mi­o­drag Iva­no­vić, biv­ši di­rek­tor T-mo­baj­la i "Po­bje­de", dok je 10 od­sto te ko­map­ni­je u vla­sni­štvu fir­me CB kon­sal­ting kom­pa­ni, o ko­joj nije bilo po­da­ta­ka u CRPS.

"OMP In­ži­nje­ring" je tri godine kasnije tužio "Plan­ta­že", po­tra­žu­jući šest mi­li­o­na eura, od če­ga se na ime ula­ga­nja u fa­bri­ku bri­ke­ta odnose dva mi­li­o­na, a osta­tak od če­ti­ri na ime na­kan­de šte­te za iz­gu­blje­nu do­bit.

Tu­žba je po­kre­nu­ta zbog to­ga što, na­vod­no, "Plan­ta­že" ni­je­su do­sta­vlja­le do­voljnu ko­li­či­nu si­ro­vi­na za bri­ke­te.

Iz "Plantaža" su tvrdili da, navodno, fabrika nije mogla da radi jer su vlasnici OMP-a nabavili pogrešnu opremu.

Bošković je izašao iz vlasničke strukture kompanije.

"OMP inženjering" je tražio da sud dosudi da "Plantaže" na osnovu ugovora o poravnanju uplati pored 350 hiljada eura, kako je bilo precizirano poravnanjem, i dodatnih 1.048.474 eura na račun.

Nakon toga, zastupnik "Plantaža" je zatražio od suda, o čemu je "Dan" pisao, da se prekine postupak do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv bivšeg rukovodstva "Plantaža".

Obradović i Ivanović negirali optužbe da su oštetili Telekom za 2,3 miliona: Tužilaštvo i mediјe krive za zle namјere

Da podsjetimo, upravo je ugovor o poravnanju iz aprila 2020. godine bio osnov za optužnicu protiv bivšeg rukovodstva "Plantaža", čime su, kako je navedeno u optužnici, članovi Odbora direktora "Plantaža" Veselin Vukotić, Đorđije Rajković, Sead Šahman, Duško Perović, Božo Mihailović i tadašnja izvršna direktorica Verica Maraš, nanijeli štetu kompaniji veću od tri miliona eura.

Komnenić je juče potvrdio za "Dan" da je podnio zahtjev za prekid suđenja zbog dužine trajanja postupka. Kako je naveo, taj zahtjev je podnesen prije potvrđivanja optužnice Specijalnog državnog tužilaštva kojom su obuhvaćeni bivši članovi Odbora direktora "Plantaža" i izvršna direktorica.

Naredno ročište u sporu "Plantaža" i "OMP inženjeringa" zakazano je za 18. novembar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 15:55