/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
31/03/2023 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodjela podrške za izgradnju bunara i bistijerni

Ukupno 350 hiljada eura je na raspolaganju poljoprivrednim gazdistvima koja ispune uslove javnog poziva, koji je otvoren do 31. maja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz ovogodišnji Agrobudžet objavilo javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni.

Ukupno 350 hiljada eura je na raspolaganju poljoprivrednim gazdistvima koja ispune uslove javnog poziva, koji je otvoren do 31. maja.

U slučaju utroška sredstava prije tog roka, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni.

- Registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja ispunjavaju specifične kriterijume prihvatljivosti prikazane u javnom pozivu, mogu ostvariti podršku za bušenje odnosno izgradnju novih eksploatacionih bunara u cilju obezbjeđivanja redovnog i pravovremenog navodnjavanja usjeva na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze, kao i za obezbjeđivanje vode za uzgoj stoke- navodi se u saopštenju.

Podržava se i nabavka nove opreme za novoizgrađene bunare - pumpe, agregati, cijevne linije od bunara do proizvodne parcele.

- Podrška se daje i za izgradnju novih bistijerni u cilju obezbjeđivanja napajanja vodom, adaptaciju postojećih bistijerni, kao i za nabavke rezervoara i motornih pumpi za vodu i novih tifona. Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi deset hiljada eura uz budžetsku podršku do 50 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do pet hiljada eura- navodi se u saopštenju.

Pored iznosa podrške od 50 odsto, još dodatnih deset odsto, odnosno ukupno 60 odsto, je za poljoprivredne proizvođače upisane u Registar subjekata u organskoj proizvodnji zaključno sa 31. decembrom prošle godine.

- Dodatnih deset odsto ostvaruju žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva. Sredstva podrške se isplaćuju nakon završene investicije u skladu sa uslovima i kriterijumima javnog poziva, a nakon administrativne i kontrole na licu mjesta. O svim uslovima i specifičnim kriterijuma prihvatljivosti za ovu vrstu podrške zainteresovani se mogu informisati kroz javni poziv koji se može preuzeti sa sajta resornog Ministarstva- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:51