Privredna komora, Panel ekonomska diplomatija / - PKCG
15/06/2022 u 13:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Дракић: Економска дипломатија важна за јачање конкурентности малих земаља

У циљу повећања обима спољнотрговинске размјене и привлачења инвестиција, мале земље снажну економску дипломатију и промоцију своје економије морају реализовати у снажној синергији институција које могу дати допринос томе, рекла је Дракић

Економска дипломатија је данас у фокусу дипломатског дјеловања свих држава и тиче се свих субјеката друштва који учествују у јачању конкурентности земље, саопштила је предсједница Привредне коморе (ПКЦГ) Нина Дракић.

Она је на панелу који је одржан у Монаку у оквиру Конференције предсједника парламената малих држава Европе, посебно апострофирала важну улогу привредних комора у економској дипломатији и њихове сарадње у оквиру асоцијација као што су Eurochambres и ICC.

image

Privredna komora, Panel ekonomska diplomatija

- PKCG

„У циљу повећања обима спољнотрговинске размјене и привлачења инвестиција, мале земље снажну економску дипломатију и промоцију своје економије морају реализовати у снажној синергији институција које могу дати допринос томе", рекла је Дракић.

Она је, како је саопштено из ПКЦГ, додала да је у Црној Гори ПКЦГ препозната као носилац значајних активности у сфери економске дипломатије.

Дракић је учесницима Конференције приближила сарадњу Коморе са дипломатско конзуларним представништвима, ресорним министарствима и Агенцијом за инвестиције.

Делегацију Црне Горе предводила је предсједница Скупштине Данијела Ђуровић, а чинили су је представници ПКЦГ, као и Националне туристичке организације (НТО), на челу са директорицом Аном Трипковић Марковић.

image

Privredna komora, Panel ekonomska diplomatija

- PKCG

Скуп на тему економског и туристичког развоја: агилност и атрактивност малих држава Европе, отворио је предсједник Националног савјета Монака Стефан Валери, а учеснике парламентарне, привредне и туристичке делегације Црне Горе, Андоре, Исланда, Кипра, Лихтенштајна, Луксембурга, Малте, Сан Марина и земље домаћина, поздравио је принц Алберт II од Монака.

„Конференција је била прилика да се са колегама из привредних комора малих земаља размијене искуства и добре праксе по питању адекватног реаговања и заштите интереса пословне заједнице у кризним периодима, попут пандемије коронавируса и рата у Украјини“, наводи се у саопштењу.

Такође, размотрене су могућности за унапређење сарадње и размијењена искуства у привлачењу високоплатежних гостију, односно о даљим правцима развоја туризма, који је главна привредна грана у скоро свим малим државама Европе.

У оквиру конференције, Дракић и директор Сектора за истраживања и анализе у ПКЦГ Миљан Шестовић састали су се са више од 20 привредника из Монака.

Интересовање за Црну Гору су показали туроператери, организатори забавних манифестација, представници ИТ сектора, енергетике, преводилачких и агенција за трговину некретнинама.

„Поводом овог скупа, одржан је промотивни догађај Стаза малих држава Европе, па су на једној од фреквентнијих локација у Монаку постављени њихови изложбени простори. Током обиласка штандова, чланови делегација су имали прилику да се увјере у велико интересовање за туристичке понуде малих земаља, а посебно Црне Горе“, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:42