Državna revizorska institucija / - LOGO
21/10/2024 u 10:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DRI dala negativno mišljenje na poslovanje PES-a

Državna revizorska institucija dala je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Pokreta „Evropa sad“ za 2023. godinu, stoji u Izvještaju objavljenom na sajtu DRI.

DRI utvrdio je neusklađenosti poslovanja u odnosu na primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o radu, Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca Izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

- U odnosu na obaveze iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Pokret ‘Evropa sad‘ nije donio Program rada za 2023. godinu. Plaćao je troškove za koje se nije moglo utvrditi na osnovu fakture da li se isti odnose na izborne aktivnosti. Dostavio je Agenciji za sprječavanje korupcije Izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju za Predsjednika Crne Gore sa zakašnjenjem od 14 dana. Nije obezbjedio preciznu evidenciju prihoda i rashoda, koji se odnose na redovno poslovanje i izborne kampanje, a takođe finansiranje izborne kampanje putem priloga dva pravnih lica je izvršeno bez dostavljanja odluke pravnih lica o prilozima - piše u Izvještaju DRI.

DRI kontrolisala Upravu za statistiku: Monstat slabo pratio strategiju

Kako dalje navode, po putnim nalozima izdatim od Partije za službena putovanja u zemlji i inostranstvu nijesu sačinjavani izvještaji sa službenog puta kako je propisano Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

Kolegijum DRI čini su predsjedavajući senator Nikola N. Kovačević i senator dr Milan Dabović.

DRI kontrolisala Upravu za statistiku: Monstat slabo pratio strategiju

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 10:25