/ - FOTO: RUDNIK UGLJA PLJEVLJA
23/09/2024 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DRI dala negativno mišljenje na usklađenost poslovanja Rudnika uglja

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja i negativno na reviziju usklađenosti poslovanja Rudnika uglja za prošlu godinu.

Pored pozitivnog mišljenja na finansijsku reviziju, DRI skreće pažnju na obavezu subjekta revizije na primjenu prosječne poreske stope prilikom obračuna odloženih poreskih obaveza, a ne najveće propisane stope poreza kako je utvrđeno kontrolom godišnjeg finansijskog izvještaja za prošlu godinu.

- Revizijom pravilnosti su utvrđena odstupanja i neusklađenosti poslovanja kompanije sa zakonima o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, rudarstvu, radu, kao i javnim nabavkama - navodi se u saopštenju DRI.

Utvrđena su odstupanja i neusklađenosti poslovanja kompanije sa uredbama o visini sredstava za sanaciju i rekultivaciju prostora na kojem se izvode rudarski radovi i o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, kao i pravilnicima o zaradama, kancelarijskom i arhivskom poslovanju, načinu i rokovima za vršenje popisa i obaveza pravnog lica i Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za pravna lica registrovana za obavljanje privredne i djelatnosti i druga pravna lica.

Kroz reviziju usklađenosti poslovanja Rudnika uglja, DRI je, između ostalog, utvrdila da je samo 472,23 hiljade eura, odnosno 13,91 odsto namjenskih rezervisanih sredstava, uloženo za rekultivaciju površina Rudnika uglja. Procjena ulaganja kompanije za ovu namjenu iznosi 395,05 hiljada eura za period od 2020. do naredne godine.

- Obaveze iz Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru nijesu realizovane i to u vezi sa izradom Plana za unapređenje upravljanja i kontrola, godišnjeg izvještaja o aktivnostima na sprovođenju i unapređenju upravljanja i kontrola za prošlu godinu, donošenje procedure i imenovanje lica za prijavljivanje i postupanje po sumnjama i nepravilnostima i prevare - navodi se u saopštenju.

Rudniku uglja poslovna tajna informacije o radu kompanije

Kako se dodaje, popunjavanje slobodnih radnih mjesta u 2022. i prošloj godini realizovano je preuzimanjem lica shodno Sporazumu o preuzimanju od drugog poslodavca, s kojima su zaključivani ugovori o radu, što nije u skladu sa odredbama Zakona o radu, koje propisuju obavezu javnog oglašavanja.

- Smjenski i prekovremeni rad nije sproveden shodno odredbama Zakona o radu, kao ni donošenje izmjena ugovorenih uslova rada. Sistem obračuna troškova i učinaka, kao dio dvokružnog sistema knjigovodstva nije obezbijeđen shodno Pravilniku o kontnom okviru - rekli su iz DRI.

DRI je utvrdio da procjena vrijednosti i vrednovanje zemljišta stečenog po osnovu kupovine od Agrokooperative Doganje u stečaju, nije izvršeno na propisan način.

 Nepravilno izdavanje i pravdanje putnih naloga u suprotnosti je sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru. Takođe je utvrđeno nepostojanje adekvatne kontrole kod upravljanja gotovinom i odobravanja službenih putovanja”, navodi se u saopštenju.

Nadležni Kolegijum je izdao preporuku Ministarstvu rudarstva, nafte i gasa, da shodno Zakonu o rudarstvu obavi obračun sredstava za sanaciju i rekultivaciju prostora na kojem se izvode rudarski radovi i da odobrava i prati korišćenje tih sredstava.

Izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja Rudnika uglja za prošlu godinu se dostavlja na upoznavanje Odboru direktora kao organu upravljanja, Elektroprivredi (EPCG) kao osnivaču kompanije, Ministarstvu rudarstva, nafte i gasa, kao organu nadležnom za nadzor, Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine, kao i Vrhovnom državnom tužilaštvu shodno potpisanom Protokolu o saradnji.

Rudnik uglja je dužan da do 21. oktobra dostavi DRI Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 21. marta naredne godine izvještaj o realizaciji preporuka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

23. septembar 2024 11:33