Zgrada Vlade ( / - ZGRADA VLADE (FOTO: RTCG)
15/10/2024 u 17:05 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DRI: Umјesto milionskog manjka, Vlada u budžetu prikazala višak

Državna revizorska institucija (DRI) dala јe negativno mišljenje na reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu, kao i uslovno mišljenje na finansijsku reviziju, saopšteno je iz te institucije.

Riјeč јe o budžetu koјi јe do kraјa oktobra 2023. sprovodila vlada Dritana Abazovića, u koјoј јe ministar finansiјa bio Aleksandar Damјanović, a do kraјa godine kabinet premiјera Milojka Spajića, čije je Ministarstvo finansija pripremilo završni račun.

Reviziju je radio kolegijum DRI koјi su činili dr Milan Dabović, član Senata i rukovodilac kolegijuma, i Nikola N. Kovačević, predsjedavajući Senatom DRI.

– Državna revizorska institucija skreće pažnju da su revizijom Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu utvrđene nepravilnosti, kojima se koriguje budžetetski rezultat i promjena neto gotovine. Nakon izvršenih korekcija, gotovinski deficit iznosi 2.616.036,21 euro (u Predlogu zakona o završnom računu budžeteta za 2023. godinu iskazan gotovinski suficit u iznosu 11.187.308,03 eura), modifikovani gotovinski deficit 4.864.762,93 eura (u Predlogu zakona iskazan modifikovani suficit u iznosu 8.938.581,31 eura), neto promjena gotovinskih depozita 36.819.209,15 eura (iznos 33.719.266,15 eura u Predlogu zakona), dok stanje gotovine na 31.12.2023. godine iznosi 83.139.530,03 eura (iznos 80.039.587,03 eura u Predlogu zakona) – navodi se u izvještaju.

image

Damjanović i Abazović

arhiva

Revizijom je utvrđeno da u Glavnoj knjizi trezora nije evidentirano 16 miliona, koji su, pored ostalih nepravilnosti, presudno uticali na promjenu budžetskog rezultata.

– Imajući u vidu da se nakon izvršenih korekcija mijenja budžetski rezultat, DRI preporučuje da Vlada Crne Gore razmotri mogućnost pripreme amandmana na Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu – navodi se u dokumentu.

Kod revizije pravilnosti DRI јe izrazila negativno mišljenje јer Poreska uprava nije izradila Završni poreski račun za 2023. godinu do 31. marta, pa on nije mogao biti obrađen već drugu godinu zaredom.

Uz to, Ministarstvo finansiјa nije obezbijedilo evidenciju obaveza u Glavnoj knjizi trezora u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, već samo evidenciju stanja obaveza na kraju godine.

Revizijom Izvještaja o neizmirenim obavezama utvrđeno je da su Zavod za školstvo, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja izvršili ugovaranje obaveza iznad planiranih i odobrenih sredstava.

Ministarstva prekoračila sredstva, opštine ne polažu račune o realizaciјi ugovora

Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, pravde, sporta i mladih i kapitalnih investicija prekoračila su dozvoljena sredstva budžeta za finansiranje redovnih djelatnosti.

Revizijom kapitalnog budžeta utvrđeno je da opštine nisu izvјeštavale Upravu za kapitalne projekte o realizaciji zaključenih ugovora, ili su to činile neredovno.

U oblasti javnog duga, revizijom je utvrđeno je da ne postoje detaljnije procedure za način evidentiranja i izvještavanja o javnom dugu.

– Kada je riječ o evidenciji državne imovine, nadležno ministarstvo i Uprava za državnu imovinu nisu stavili u funkciju softver za vođenje jedinstvene evidencije i registra nepokretnosti. Uprava za državnu imovinu nije izvršila procjenu popisanih nepokretnosti u državnoj svojini – navodi se u izvještaju.

Utvrđeno јe da dio računa u Predlogu zakona o završnom računu za 2022. godinu, koji se odnosi na donatorske račune javnih ustanova, nije objelodanjen 31.12.2023. godine, što uslovljava iskazivanje rezerve u vezi sa zaključkom o ukupnom stanju sredstava na državnim računima.Revizijom nije bilo moguće utvrditi u kom iznosu i za koju namjenu јe utrošena direktna donacija Evropske komisije od 30,5 miliona eura, iz razloga što kod potrošačkih jedinica koje sprovode program budžetske podrške ne postoji naziv programa ili aktivnosti, što bi dovelo u vezu izvor sredstava EK sa namjenom.

Ministarstvo finansija, kako јe utvrdila DRI, nije otvorilo poseban račun za svaki pojedinačni finansijski sporazum ili odluku EK, na kom će se evidentirati povlačenje sredstava dobijenih od EU.

Revizijom je utvrđeno i da su za obavljanje poslova koji su definisani aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji zaključivani ugovori o konsultantskim uslugama (Uprava za kapitalne projekte) i ugovori o djelu (Ministarstvo finansija, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Uprava za inspekcijske poslove i Uprava za katastar i državnu imovinu).

DRI ukazala na nepravilnosti u poslovanju Skupštine: Variјabile potpisivala zamјenica sekretara, u manjku zbog mobilnih

a osnovu nalaza utvrđenih revizijom Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu, Državna revizorska institucija je utvrdila da je realizovano 30 odsto preporuka datih u Izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu, osam odsto djelimično realizovano, 56 odsto nije realizovano, četiri odsto preporuka nije primjenjivo, dok za dva odsto preporuka nije utvrđen status, navedeno je u izvještaju DRI.

U cilju unapređenja fiskalnog sistema, DRI јe Skupštini i Vladi dala tri sistemske preporuke da se "Morsko dobro", Fond za zaštitu životne sredine, Veterinarska komora i ambulante finansiraju kroz sistem budžeta Crne Gore.

Skupštini se preporučuјe da, u cilju usklađivanja sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotri izmjenu norme godišnjeg zakona o budžetu koja se odnosi na konsolidaciju sopstvenih prihoda javnih ustanova.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

15. oktobar 2024 18:20