Plovila / - FOTO: MINISTARSTVO SAOBRAćAJA
03/08/2024 u 14:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radulović: Dron će snimati kretanje plovila duž crnogorske obale

Ministarstvo pomorstva iniciralo je uspostavljanje još jednog mehanizma kontrole u pomorskom saobraćaju. U narednom periodu bespilotna letelica, odnosno dron, snimaće iz vazduha kretanje plovila duž crnogorske obale kako bi se sagledalo pravo stanje na moru i uočile nepravilnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

- Kontrolu plovila ove sezone sprovodićemo i iz vazduha. Prvi put smo danas podigli dron kako bi sagledali pravo stanje i uočili prestupnike u Bokokotorskom zalivu. Želim da istaknem koliko je ovo važno, posebno sada u špicu ljetnje turističke sezone kada imamo pojačanu frekvenciju morskog saobraćaja, a u cilju prevencije pomorskih nezgoda - kazao je ministar pomorstva Filip Radulović.

Riječ je zadničkoj akciji Ministarstva pomorstva, Uprave policije, Lučkih kapetanija i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, čiji dron se koristi u ovu shvrhu. Operateri Pomorsko operativnog centra u Dobrim Vodama uz pomoć radara evidentiraju prekoračenje brzine. U koordinaciji sa timom koji je na licu mjesta, a uz pomoć plovila i drona identifikuju se počinioci prekršaja, koje dalje procesuira inspektor sigurnosti plovidbe.

- Od danas imaćemo vazdušnu patrolu na duž cijele obale. Inspektori više neće trpjeti pritiske, jer ćemo svakog dana imati dokumentovano ko je kršio pravila i kada. Sa bezbjednošću i sigurnošću plovidbe nema šale. Ovo će biti praksa na čitavom primorju - kazao je Radulović.

On je istakao da će ova akcija u kontinuitetu sprovoditi u cilju uvođenja reda u pomorskom saobraćaju.

Radulović: Bespoštedno kažnjavanje za prestupe u plovidbi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:05