Đukanović / - ZELJKO SAPURIC
30/11/2022 u 23:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: EPCG neće povećavati cijenu električne energije

Kod tako izražene nesrazmjere, korekcija cijena prema krajnjim kupcima zasigurno ne može dovesti do iole značajnije konsolidacije finansijskog stanja CEDIS-a, a gotovo sigurno dovodi do smanjivanja procenta naplate i destabilizacije poslovnog ambijenta

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović saopštio je da EPCG neće povećavati cijenu električne energije.

- Premda Odbor direktora EPCG AD Nikšić nije pozvan niti ima ambiciju da kreira i sprovodi socijalnu i ekonomsku politiku na nivou države, dužnost savjesnog poslovanja nam nalaže da pri formiranju stavova i poslovnih odluka sagledamo širu sliku u kontekstu refleksije tih odluka na socijalno okruženje i njihovih dugoročnih posljedica. Stoga, u potpunosti uvažavajući zakonski princip nezavisnosti organa upravljanja CEDIS-a kao operatera distributivnog sistema, a imajući u vidu da kao energetski subjekti obavljamo energetske djelatnosti u javnom interesu, a da se javni interes, između ostalog, ostvaruje i kroz princip zaštite krajnjih kupaca električne energije, dužni smo izraziti našu zabrinutost i jasno predočiti stav organa upravljanja EPC u pogledu eventualnog povećanja cijena mrežnih usluga - istakao je Đukanović.

Naime, kako navodi, u situaciji kada su cijene električne energije na tržištu drastično veće od cijene koju plaćaju krajnji kupci, neophodno je da se brižljivo razmotre efekti povećanja cijena za krajnje kupce, a naročito negativne konsekvence na procenat naplate prema krajnjim kupcima.

- Kako vam je poznato, EPCG je u minuloj godini ostvarila odličan procenat naplate prema krajnjim kupcima koji u ovom trenutku iznosi 100,4 odsto, što je, u cjelini uzev, činjenica od vitalne važnosti za normalno funkcionisanje kompanije. Uvjereni smo, dakle, da je postignuti stepen naplate rezultat, kako predanog rada nadležnih službi EPCG, tako i percepcije kravih kupaca da je takva cijena opravdana. Uprkos neskrivenim namjerama i naporima određenih struktura da u javnosti stvore negativnu sliku, građani su očigledno prepoznali da je EPCG, ubrajajući tu i CEDIS kao neizostavni dio, teret energetske krize u potpunosti preuzela na svoja leđa - navodi predsjednik borda.

REGAGEN: Računi za struju biće gotovo isti kao u ovoj godini

Sa druge strane, opravdano se postavlja pitanje šta se postiže takvim povećanjem cijena mrežnih usluga, u situaciji kada su cijene električne energije na tržištu višestruko niže od cijene koja se obračunava krajnjim kupcima?

- Kod tako izražene nesrazmjere, korekcija cijena prema krajnjim kupcima zasigurno ne može dovesti do iole značajnije konsolidacije finansijskog stanja CEDIS-a, a gotovo sigurno dovodi do smanjivanja procenta naplate i destabilizacije poslovnog ambijenta. Podsjećamo vas da samo jedan procenat manje u stepenu naplate predstavlja gubitak u prihodima veći od 3 miliona eura na godišnjem nivou. Prema tome, nedjelotvorno povećanje cijena mrežnih usluga u ovom trenutku, nema ni tržišnog ni poslovnog opravdanja te narodski rečeno, predstavlja "zabadanje trna u zdravu nogu.

CEDIS odustao od zahtјeva, odbor REGAGEN-a sjutra donosi konačne ciјene struјe

Takođe, budući da smo potpuno svjesni teškog položaja CEDIS-a, i nemogućnosti da pri plaćanju cijene električne energije veće od cca 60 eura po MWh stabilizuje svoje poslovanje, koristimo priliku da vam saopštimo da poslovodstvo EPCG razmatra mogućnosti da kroz dokapitalizaciju/ili druge zakonom propisane modele, učini dodatan napor kako bi se sanirala šteta u CEDIS trpi zbog energetske krize. Ovakva poslovna odluka organa upravljanja EPCG temelji se kako na staranju o sopstvenim interesima, jer se radi o dobrobiti njenog zavisnog društva ali i na brizi da se u okolnostima globalne energetske krize, koja teško pogađa i neuporedivo snažnije energetske subjekte, stabilizuje poslovanje jedinog crnogorskog operatera distributivnog sistema, bez koga EPCG ni sama ne može obavljati svoju djelatnost i od koga zavisi održivost celokupnog elektroenergetskog sistema.

Kao prilog ovom dopisu, ali i čvrstu garanciju, dostavljamo vam i pravno obavezujuće Pismo o namjeri Odbora direktora EPCG AD Nikšić.

Naposletku, rezimirajući sve prethodno rečeno, ne sumnjamo da ćete u domenu vaših zakonskih i statutarnih ovlašćena preduzeti sve neophodne korake u smjeru uvažavanja date argumentacije, pri čemu, da još jednom apostrofiramo, poslovodstvo EPCG niti na ko i način ne želi da utiče na poslovne odluke organa upravljanja CEDIS-a i u potpunosti ih unaprijed prihvata. Ovo obraćanje motivisano je isključivo našom principijelnom obavezom da u svakoj prilici djelujemo kao poslovno i društveno odgovorni subjekti, vodeći računa o najboljem interesu naših kompanija ali i o zaštiti javnog interesa, odnosno, interesa krajnjih kupaca, i nema razloga da sumnjamo da ćete ga upravo u tom duhu i razumjeti - navodi Đukanović

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 02:32