Ђуровић / УРА
02/11/2021 u 09:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Имамо поjединце у самим управљачким структурама чиjа биографиjа не одговара позициjи коjу покриваjу

Потпредсjедник УРА истиче да се мора водити рачуна и о накнадама чланова борда и предлаже Влади да лимитира максималне износе како би се избjегле аномалиjе да они имаjу вишеструко већа примања од премиjера или министара, а непристоjно већа у односу на просjечне зараде грађана

Управљати неком компаниjом или бити члан борда jе врло одговорна функциjа коjа се не смиjе олако схватити jер управљачке структуре одлучуjу о судбини компаниjа и трасираjу њихов развоjни пут, казао jе данас потпредсjедник УРА Горан Ђуровић реагуjући на податке из истраживања „Центра за демократску транзициjу (ЦДТ)“, о именовањима у државним компаниjама.

Ђуровић истиче да су Црноj Гори потребни људи коjи имаjу како радно тако и животно искуство у вођењу компаниjа.

- Чињеница jе да у овом тренутку имамо поjединце у самим управљачким структурама чиjа биографиjа не одговара позициjи коjу покриваjу - наводи Ђуровић.

Каже да се такође мора водити рачуна и о накнадама чланова борда и зато предлаже Влади да лимитира максималне износе како би се избjегле аномалиjе да они имаjу вишеструко већа примања од премиjера или министара, а непристоjно већа у односу на просjечне зараде грађана.

- Сви у новоj власти мораjу на своме примjеру показати одговорност и рационалан приступ трошењу средстава. Овдjе не смиjемо ићи у популизам и очекивати да стручни људи раде за мале надокнаде или бесплатно jер jе то нереално и води ка потенциjалноj корупциjи стога се треба урадити jасна анализа коjа би показала коjи су то износи коjе држава треба да прихвати и евентуалне награде за успjешно пословање. Jедини модел оживљавања посрнулих компаниjа jесте увођење корпоративног управљања и jасних и мjерљивих резултата коjи ће са собом носити и санкциjе али и награде - указуjе Ђуровић.

Потпредсjедник УРА наглашава и да Црна Гора годинама кубури са недостатком квалитетних кадрова и да немамо простора кадрирати људе сходно њиховоj партиjскоj припадности а занемаривати њихову стручност.

- Ово jе била велика мана бивше власти jер су слиjепо именовали своjе кадрове а занемаривали све друге коjи не мисле или не гласаjу као они. Народ у Црноj Гори жели да види дисконтинуитет од такве политике а то захтиjева да нова већина покаже ширину и прихвати све стручне поjединце ма како се они изjашњавали и гласали - каже Ђуровић.

Закључуjе да jе ово истраживање ЦДТ-а jош jедном показало важну и корективну улогу у друштву коjе имаjу НВО и охрабрио их да наставе своj рад jер, сматра Ђуровић, критика jе некада много значаjниjа од похвале.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:27