/ - FOTO: UNSPLASH - MARKUS WINKLER AVAILABLE FOR HIRE - EURO, ILUSTRACIJA
16/04/2024 u 16:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvije osobe osumnjičene da su utajom poreza ilegalno stekle više od 300 hiljada eura

Policija je krivično proceusirala Z.P. (34) i A.D. (35) koje sumnjiči za utaju poreza i doprinosa kojom su ostvarile protivpravnu imovinsku korist od preko 300 hiljada eura.

- Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenje finansijskih istraga, u nastavku istrage koja se sprovodi protiv osumnjičenog N.G. i pravnog lica “F.C.” d.o.o. Budva podnijeli su krivičnu prijavu protiv još dva lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju - navode iz Uprave policije.

Iz UP dodaju da su  Z.P. (34) i A.D. (35)  u svojstvu osnivača i izvršne direktorice pravnog lica “F.C.” d.o.o. Budva, kako se sumnja,  omogućile neosnovano podizanje gotovine sa računa navedenog pravnog lica kod poslovnih banaka koji nije pratila potrebna dokumentacija.

- I time umanjile stvarne prihode, odnosno osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica od 9%, suprotno članovima 7 i 8 Zakona o porezu na dobit pravnih lica. Na taj način su po osnovu poreza na dobit pravnih lica i poreza iz i na lična primanja po osnovu nedokumentovanog podizanja gotovine sa računa, ostvarile protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 300.000 eura, a na štetu budžeta Crne Gore - pojašnjavaju iz UP.

Naglašavaju da Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, nastavljaju intezivne i prioritetne policijsko - tužilacke mjere i radnje na otkrivanju i procesuiranju odgovornih lica u privrednim aktivnostima, u odnosu na krivična djela koja sa sveukupnom posledicom nanose štete po budzet države i njenih građana i podrivaju ekonomski sistem Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:28