Protest radnika Uniprom KAP / - SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
02/12/2021 u 13:06 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Електропривреда ће тражити преузимање Комбината алуминијума

Уколико би КАП наставио да послује са цијеном струје од 45 еура по MWh, ЕПЦГ би на мјесечном нивоу имала вишемилионски минус због чега би морала да подигне цијене струје грађанима и привреди

Из Електропривреде (ЕПЦГ) размишљају о преузимању управљања Комбинатом алуминијума (КАП) чиме би гарантовали зараде запосленима у наредна 24 мјесеца, уколико би на то пристао Унипром, који газдује подгоричком фабриком. То су јуче саопштили "Дану" из ЕПЦГ, пошто са Унипромом нису постигли договор у вези са цијеном струје за КАП и након најаве из Унипрома да ће од 15. децембра почети с планским гашењем КАП-а јер не могу да послују са цијеном струје коју им нуди Електропривреда.

Унипрому, чији је власник Веселин Пејовић, 31. децембра истиче уговор са ЕПЦГ према којем је плаћао 45 еура по мегават-сату (MWh) електричне енергије. У тој компанији сматрају да би уговор требало аутоматски да се продужи, јер су редовно измирили све обавезе по основу утрошене електричне енергије према ЕПЦГ и навели да су у 2020. години плаћали цијену струје која је била већа од тржишне, односно већа од цијене на референтној Мађарској берзи (ХУПЕКС), за десет еура, чиме је ЕПЦГ од КАП-а остало чистих 5,7 милиона. С друге стране, из ЕПЦГ наводе да су ове године били у минусу због уговора са КАП-ом, јер су 11 мјесеци струју увозили за 92 еура по MWh, а продавали је КАП-у за 45 еура и да су због тога уговора у овој години имали минус од скоро 30 милиона.

Уколико би КАП наставио да послује с цијеном од 45 еура по MWh, ЕПЦГ би на мјесечном нивоу имала вишемилионски минус због чега би вјероватно морала да подигне цијене струје грађанима и привреди. С тим мјесечним минусом од око десет милиона, могла би да финансира плате радницима КАП-а. Истакли су да су у овој деликатној ситуацији, у позицији да бирају између повећања струје за КАП-а и повећања цијена струје за грађане.

– Одлучили смо да поштедимо домаћинства и тржишним условима прилагодимо циjену за оне привредне субjекте коjи зарађуjу и остваруjу екстрапрофит под садашњим условима. Такав привредни субjект jе, управо, Унипром – поручили су из ЕПЦГ.

Кривокапић: Наћи најбоље рјешење

КАП и ЕПЦГ треба да нађу наjбоље рjешење када jе у питању уговор о снабдиjевању подгоричке фабрике електричном енергиjом, саопштио jе премиjер Здравко Кривокапић и додао да би то препустио тим компаниjама.

– Све треба преиспитати, али када бисмо погледали берзу енергиjе у овом тренутку, видjели бисмо колико jе циjена струjе у Црноj Гори прихватљива и да нема тога привредника коjи не може да буде конкурентан, jер сви други имаjу раст тих циjена – рекао jе Кривокапић новинарима након отварања панел дебате под називом Западни Балкан: Будућност Европе jе наша заjедничка агенда.

Он jе додао да би требало наћи наjбоље рjешење између двиjе стране и да би то препустио ЕПЦГ и КАП-у.

У ЕПЦГ су свјесни значаја КАП-а за економију Црне Горе и зато ће Пејовићу понудити да им препусти КАП, а они ће заузврат гарантовати радницима зараде у наредна 24 мјесеца.

– Сходно драстично промиjењеним околностима на тржишту, али и великом расту циjена алуминиjума, ЕПЦГ jе предложила Унипрому нову циjену коjу би усагласили на састанку двиjе компаниjе. Циjенећи важност рада компаниjе Унипром за економиjу Црне Горе и њену повезаност са многим предузећима у земљи, ЕПЦГ jе понудила остварене тржишне мjесечне циjене електичне енергиjе на референтоj берзи, али уз попуст од 15 одсто и jош додатих пет одсто за редовност у исплати фактура. Свjесни енормно великих тржишних циjена енергиjе, управо смо предложили да фактуре буду на мjесечном ниво уз очекивање да ће у наредном периду доћи од стабилизациjе тржишта електичне енергиjе. Ових дана, енергиjа за 2022. годину може се купити на Мађарскоj берзи по циjени од 150 еура/MWh, што би значило да би циjена према компаниjи Унипром била на нивоу од око 120 еура/MWh. На оваj начин, ЕПЦГ покушава да се обезбиjеди од великих осцилациjа на европским и свjетским берзама електричне енергиjе, чиме смањуjе ризик пословања – казали су "Дану" из ЕПЦГ.

Појаснили су да са Жељезницом и Жељезаром имају уговоре о снабдијевању, а са Унипромом је у питању трговачки уговор, а то значи да ако би постигли уговор испод тржишне цијене, онда би Унипром могао да продаје ту енергију по тржишној цијени трећим лицима уз остваривање екстрадобити.

– ЕПЦГ обавља посао од jавног интереса, производи и снабдиjева електричном енергиjом сва домаћинства и привреду наше државе. Да би одговорила свом задатку, сигурноj и стабилноj испоруци електричне енергиjе становништву и држави, ЕПЦГ мора стабилно и сигурно пословати, то jе наш основни циљ. А то никако не подразумиjева да неком предузећу електричну енергиjу продаjемо по 45 еура, а исту купуjемо по нпр. 150 еура. Ко ће да сноси одговорност разлике у циjени – закључили су из ЕПЦГ.

Челановић: Експерти гасе највећег произвођача

Након гашења Монтенегроерлајнза, "Новог дуванског", наjаве одласка "Амана", стигао на ред Комбинат алуминиjума, саопштио је јуче предсjедник которских Социjалдемократа Милош Челановић.

– Експерти у сарадњи са кадровима ДФ-а и Демократа коjи су окупирали енергетски сектор, за свега девет мjесеци смањили добит у три енергетксе компаниjе за чак 30 милиона еура, планираjу задати jош jедан ударац економиjи Црне Горе. Планира се гашење привредног субjекта коjи jе наjвећи произвођач и извозник у нашоj земљи – казао је Челановић.

Из Унипрома су јуче казали да је у 2020. години просјечна цијена на берзи била 35 еура/MWh, те да је ЕПЦГ лани приходовала више него што је могла да прода на берзи.

– ЕПЦГ тада ниjе нашла за сходно да спусти циjену електричне енергиjе у складу с циjеном на берзи, а како Унипром КАП не би правио губитак. Сада ЕПЦГ неће да поштуjе уговор коjи су у обавези према наведеном члану 16. из уговора направљеног за 2021. годину, а коjи jе аутоматски требало да се под истим условима продужи за 2022. годину, него измишљаjу околности коjе су настале на тржишту. Jедна ствар jе сасвим очигледна – непоштовање елементарних тржишних и етичких правила пословања и наравно све у циљу наношења огромне штете Унипрому и толиким породицама. Ако држави ниjе у интересу да очува добро пословање тако великог извозника и да буде квалитетан партнер у развоjу индустриjе, вjеруjем да ни Унипрому не може бити интерес да послуjе под "каматашким условима" рада – поручили су из Унипрома.

О овом проблему је синоћ било ријечи и на сједници Владе. КАП запошљава око 500 радника, који су јуче казали да су затечени вијешћу и да не желе да учествују у гашењу фабрике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 02:23