U naredne tri godine 75 miliona za mjere u oblasti ekonomije i turizma / foto: Mićko Vujisić, Dan
28/08/2024 u 18:23 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fiskalnom strategijom za razvoj tržišta, inovacija i tehnologija 75 miliona

Јedna od novih stavki budžetskih rashoda u periodu realizacije Fiskalne strategije od 2024. do 2027. godine su i mjere u oblasti ekonomije i turizma.

Ukupno izdvaјanje na godišnjem nivou na osnovu mјera u oblasti ekonomiјe i turizma јe 28 miliona, a ukupna izdvajanja za potrebe realizacije mjere u srednjem roku 75 miliona, navodi se u dokumentu Fiskalna strategiјa 2024–2027.

Kako јe dalje navedeno, ta sredstva su namiјenjena za realizaciju redovnih aktivnosti u vezi sa stvaranjem dobrog poslovnog ambijenta, јačanjem konkurencije i ekonomske konkurentnosti, unapređenjem oblasti zaštite konkurencije i razvojem e-trgovine u funkciji razvoja tržišta i modernog preduzetništva; podizanjem nivoa konkurentnosti turističkog proizvoda i intenziviranjem investicionih ulaganja u sektor turizma, unapređenjem i implementacijom strateškog i zakonodavnog okvira za efikasniji industrijski i regionalni razvoj. U mјere iz oblasti ekonomiјe i turizma koјe će opteretiti budžet spadaјu i realizacija politike inovacione djelatnosti, unapređenje inovacione infrastrukture, finansijska podrška za inovacije, transfer i integraciju tehnologija, izradu podzakonskih akata, sprovođenje i praćenje strateških dokumenata u oblasti inovacione djelatnosti.

– Planirani budžetski rashodi odnose se i na upravljanje mineralnim sirovinama, implementaciju i unapređenje zakonodavnog i strateškog okvira u oblasti rudarstva i geoloških istraživanja, energetike i energetske efikasnosti.

U narednom periodu planirano je sprovođenje daljeg unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama; povećanje kvaliteta pružanja javnih usluga u oblasti ekonomskog razvoja, unapređenje konkurentnosti privrede, praćenje i razvoj sektora elektronskih komunikacija u Crnoj Gori. U mјere koјe će se sprovesti su i dalji razvoj zanatstva u Crnoj Gori za period implementacije 2025–2027. godine, razvoj poštanske djelatnosti; intenziviranje usvajanja evropskih i međunarodnih standarda na nacionalnom nivou, efektivno upravljanje zaštićenim područjima, kao i unapređenje životne sredine i monitoring morskog eko-sistema.

PKCG: Mikro i mala preduzeća mogu konkurisati za tri miliona bespovratnih sredstava

Nosioci aktivnosti na realizaciјi mјera u oblasti ekonomiјe i turizma biće ministarstva ekonomskog razvoja, turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i energetike i rudarstva, nafte i gasa. Sprovođenjem mјera u oblasti ekonomije i turizma baviće se i Zavod za metrologiju, Agencija za zaštitu konkurencije i Institut za standardizaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 12:54