/ FOTO: PKCG
29/11/2022 u 14:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska iskustva značajna za suzbijanje sajber kriminala

Sajber kriminal raste eksponencijalno, a nedavna dešavanja u Crnoj Gori su jedan od dokaza opasnosti koje ova prijetnja sa sobom nosi

Privredna komora, Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća (UFCP) i Ambasada Francuske u Crnoj Gori organizovali su 29. novembra konferenciju „Sajber bezbjednost – potencijalne opasnosti i iskustva Francuske“.

Sajber kriminal raste eksponencijalno, a nedavna dešavanja u Crnoj Gori su jedan od dokaza opasnosti koje ova prijetnja sa sobom nosi. Zato su razgovori na ovu temu i organizacija Konferencije izuzetno važni, posebno u svjetlu činjenice da je Francuska otvorila Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala u Crnoj Gori, koji je na skupu dodatno afirmisan

Otvarajući Konferenciju, potpredsjednik Privredne komore Dragan Kujović istakao je važnost sajber bezbjednosti naročito u susret digitalnoj transformaciji kao velikoj šansi za unapređenje našeg društva, u kojoj veoma važnu ulogu ima krovna asocijacija crnogorske privrede.

- Međutim, digitalna transformacija, pored benefita, nosi i nove rizike. Uspostavljanje informacionih sistema koji komuniciraju putem interneta i sve češće izmještanje poslovanja u takozvani sajber prostor, više nego ikad ugrozilo je privatnost podataka, pa zaštita ovog ključnog resursa predstavlja prioritet – kazao je Kujović.

Prema njegovim riječima, pred svim akterima društva je da doprinesu podizanju svijesti o ovom značajnom faktoru bezbjednosti.

- Naš zadatak, bez obzira iz koje sfere dolazimo, jeste da učinimo sve da očuvamo sajber prostor uspostavljanjem kvalitetnog zakonodavnog okvira, osnaživanjem institucija sistema nadležnih za ovu oblast, te alata i mehanizama za prevenciju i blagovremenu i primjerenu reakciju kada se sajber incidenti dogode – rekao je potpredsjednik Komore.

Podsjetio je da je ova asocijacija, kao partner u Tempus projektu „Unapređenje obrazovanja u oblasti sajber bezbjednosti”, sprovela niz aktivnosti na poboljšavanju stanja u ovoj oblasti, uključujući i organizovanje više stručnih radionica u cilju jačanja kapaciteta privrede da se suoči sa sve izraženijim i učestalijim sajber prijetnjama.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Christian Thimonier izrazio je posebno zadovoljstvo i zahvalnost Privrednoj komori što je, uz saradnju Ambasade i Crnogorsko-francuskog kluba, organizovala ovako važan skup.

On je istakao da cilj skupa da ukaže preduzećima, organizacijama i administraciji, kako da efikasnije rade na borbi protiv sajber kriminala.

- Izuzetno je važno da istaknemo da, bez obzira na veličinu preduzeća, ona mogu biti jednako osjetljiva na sajber napade, te je stoga značajno da razmijenimo iskustva Francuske i sarađujemo na ovom polju – kazao je Thimonier, dodajući da je važno motivisati sve zaposlene kako bi efikasnije radili u ovoj oblasti

Prema njegovim riječima, Crna Gora se nalazi u evropskom i svjetskom, otvorenom prostoru, koji ima svoje rizike, ali i prilke, te da problem sajber kriminala nije od juče, već problem sadašnjice i sjutrašnjice.

Dušan Polović, v.d. generalnog direktora Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise u Ministarstvu javne uprave, istakao je važnost podrške koju je država dobila od Francuske, IT i akademske zajednice kako bi otklonila posljedice napada na vladinu informatičku infrastrukturu.

- Kolege iz ICT i akademske zajednice su akteri na koje najviše računamo u unapređenju sajber bezbjednosti, a raduje što se kod nas formira Centar za borbu protiv sajber kriminala. Da bismo došli do adekvatnog sajber ekostitema koji će omogućiti digitalnu transformaciju moramo sinergetski da radimo – rekao je predstavnik Ministarstva.

Vlada je, prema njegovim riječima, u procesu donošenja novog normativnog akta o bezbjednosti usaglašenim sa EU direktivom. Biće uložena značajna sredstva u bezbjednost vladine infrastrukture, uz formiranje agencije za sajber bezbjednost i government SOC tima.

- Ali, rezultati ne mogu biti postignuti bez saradnje sa privredom i akademskom zajednicom. Pred nama je, između ostalog i projekat Digitalne akademije, sa kojim treba da startujemo do kraja godine. U procesu smo pregovaranja i za ulazak u projekat Digitalna Evropa koji će otvoriti brojne mogućnosti privredi, NVO sektoru, ICT zajednici, startapovima i drugima, pristup značajnom finansijskom fondu pa će apliciranjem za projekte, zajedno sa javnom upravom, doprinijeti digitalnoj transformaciji Crne Gore – rekao je Polović.

Cédric Grousset, direktor novoosnovanog Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala predstavio je projekat kreiranja te institucije u našoj državi, kao rezultat inicijative Ministarstva vanjskih poslova Francuske u partnerstvu sa Slovenijom.

- Postoji 17 ovakvih centara od kojih su pojedini aktivni već 20-ak godina. Ovo je jedan od prvih koji će se fokusirati na Zapadni Balkan i borbu protiv sajber kriminala – rekao je Grousset.

Istakao je važnost saradnje koja je uspostavljena sa Univerzitetom Crne Gore.

- Postoji manjak kvalifikacija za javnu upravu u ovim oblastima. Neophodne su kontinuirane obuke u akademskom miljeu za studente i ostale zainteresovane strane pa to treba da bude dio ponude Univerziteta – naveo je on.

Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, raduje se zbog nastavka uspješne saradnje sa Privrednom komorom koja doprinosi snažnijem povezivanju francuskih i crnogorskih kompanija.

-  Tema sajber kriminala je veoma značajna za sve nas u Crnoj Gori i uspjeli smo da na razgovore o njoj okupimo renomirane i uticajne kompanije koje mogu da prenesu svoja iskustva – rekao je Uskoković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:50