новац / - НВО Еуромост
31/05/2022 u 12:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Годишња инфлациjа у еурозони достигла рекордних 8,1 одсто у маjу

Маjска инфлациjа превазишла jе претходну рекордну инфлациjу у априлу од 7,4 одсто за 19 земаља коjе користе jединствену еуро валуту

Годишња стопа инфлациjе у еурозони достигла jе рекордних 8,1 одсто у маjу, обjавила jе европска агенциjа за статистику Евростат, у вријеме када рат у Украjини подстиче скок цијена енергената и хране.

Маjска инфлациjа превазишла jе претходну рекордну инфлациjу у априлу од 7,4 одсто за 19 земаља коjе користе jединствену еуро валуту, наводи се у процјени коjа jе ревидирана на ниже од 0,1 процентни поен.

То су наjвише цифре коjе jе Евростат забиљежио од почетка евиденциjе у jануару 1997. године.

Пораст потрошачких цијена сваког мјесеца достиже рекордне нивое од новембра прошле године. То jе међутим прошле године наjављено као привремена поjава, везана за снагу економског опоравка после пандемиjског шока и поремећаjа у ланцима снабдијевања.

Руска инвазиjа на Украjину, коjа jе почела краjем фебруара, као и западне економске санкциjе против Москве, jачаjу скок цијена и изазиваjу страховање да ће доћи до великог пада раста бруто домаћег производа.

Скок инфлациjе прије свега погађа сектор енергиjе (струjа, нафта, гас) и таj дио индикатора цијена jе порастао 39,2 одсто у маjу на годишњем нивоу, послије пораста од 37,5 одсто у априлу.

Међутим, раст цијена хране (укључуjући алкохол и дуван) такође убрзава и достигао jе 7,5 одсто у маjу у односу на 6,3 одсто у априлу. Убрзава и раст цијена индустриjских добара, са 4,2 одсто у маjу после 3,8 одсто у априлу и услуга са 3,5 одсто у маjу у односу на 3,3 одсто претходног месеца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:44