/ - FOTO: PORT OF ADRIA
01/07/2022 u 11:47 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gubitak Port of Adrije 35,6 miliona eura

Revizor je skrenuo pažnju na veliki gubitak preduzeća i potencijalne obaveze po osnovu sudskih sporova sa radnicima

Кompanija Port of Adrija (PoA) na kraju prošle godine imala je 35,6 miliona eura akumuliranog gubitka, nakon što je prošlu godinu završila sa 5,4 miliona minusa.

Revizor je na finansijske iskaze preduzeća u većinskom vlasništvu turskog Global portsa dao mišljenje sa rezervom i skrenuo pažnju na dvije stvari – veliki minus i sudske sporove sa radnicima.

Mišljenje sa rezervom su dali zbog kršenja Zakona o računovodstvu.

– Кao što je objelodanjeno u napomeni 16 su iskazane nekretnine, postrojenja i oprema u iznosu od 58,6 miliona eura na dan 31. decembar 2021. godine (2020. – 60 miliona). Tokom revizije ustanovili smo da je u prethodnim godinama, nakon promjene vlasničke strukture novembra 2013. godine, društvo odredilo nadoknadivu vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme u iznosu od 27 miliona. Međutim, društvo nije iskazalo iznos obezvređenja u finansijskim iskazima u prethodnim godinama, niti u narednim godinama. Finansijski rezultati društva ne ukazuju na značajne promjene u godinama koje slijede, tako da nema indikacija za dodatno obezvređenje nekretnine, postrojenja i opreme. Odredbe Zakona o računovodstvu u CG propisuju da je, u ovim okolnostima, društvo dužno da procijeni nadoknadivu vrijednost sredstava i iskaže obezvređenje sredstava gdje je to potrebno. Društvo nije iskazalo takvu potrebu, niti je iskazalo obezvređenje po tom osnovu, što predstvalja odstupanje od Zakona o računovodstvu koji se primjenjuje u CG. Nismo bili u mogućnosti da utvrdimo finansijske efekte od odstupanja na iznose prikazane u finansijskim iskazima uključujući potrebne korekcije iznosa za nekretnine, akumulirani gubitak, odloženi porez, obezvređenja, trošak amortizacije, porez na dobit, kao i gubitak na kraju 2020. i 2021. godine – piše u izvještaju nezavisnog revizora.

Revizori su skrenuli pažnju da je Port of Adrija u prošloj godini ostvarila gubitak od 5,4 miliona eura.

– Društvo ima kontinuiranu podršku od matičnog društva Global Liman Isletmeleri Turska, koja je neophodna za nastavak poslovanja društva. Matično društvo je 22. februara dostavilo pismo podrške u kome iskazuje namjeru da obezbijedi finansijsku podršku 12 mjeseci od dana izdavanja mišljenja revizora – piše u izvještaju.

Skrenuli su pažnju i na napomenu 33 u kojoj je objelodanjeno da su zaposleni koji su potpisali sporazumni raskid ugovornog odnosa i napustili firmu nakon 30. septembra 2010. godine tužili društvo za neisplaćenu zaradu, topli obrok, zimnicu i regres koji nisu isplaćeni od 1. oktobra 2009. godine do 30. septembra 2010. godine.

– Tužbe se odnose na primjenu kolektivnog ugovora Luke Bar koji je bio na snazi u tom periodu. Viši sud u Podgorici je donio različite odluke po istom pitanju u korist tužilaca i u korist društva. Zahtjev za reviziju podnijet je Vrhovnom sudu i usvojen je od strane Vrhovnog suda. Društvo je dostavilo revizije Vrhovnom sudu. Odluka Vrhovnog suda je poslednja sudska instanca za rješavanje predmetne stvari i kao takva će riješiti ishod ovih i dodatnih sličnih predmeta. Mogući efekti na finansijske izvještaje ne mogu se sa sigurnošću predvidjeti na dan izdavanja ovog izvještaja – naveo je revizor.

Poslednjih dana je bilo priče o prodaji Port of Adrije kompaniji MSC, te da bi to moglo biti završeno do 13. jula.

Premijer Dritan Abazović je kazao da bi država bila zainteresovana da vrati Port of Adriju, koju je 2013. godine prodala za osam miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:29