PZU Meljine / K. M.
19/12/2022 u 16:24 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Herceg Novi ne može opstati bez funkcionalne bolnice

Bićemo zadovoljni onog trenutka kada bolnica postane respektabilna ustanova na ponos svih nas. Da zaposleni u njoj rade u normalnim uslovima i da bolnica zaposli još kadra. Bez funkcionalne bolnice ovaj se grad ne može razvijati niti opstati, kazao je predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović

Uprava za katastar i državnu imovinu u petak je obavijestila stečajnog upravnika PZU Meljine Miloša Popovića da im preda na upravljanje nepokretnosti koje su u vlasništvu bolnice. Ivan Otović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novog, zadovoljan je ishodom, budući da je lokalna uprava, kako je istakao, vodila borbu na dva fronta, institucionalnom, stalnim sastancima sa predstavnicima resornih ministarstava i premijerom Dritanom Abazovićem, ali i vaninstitucionalnim, organizovanjem protestnih blokada graničnog prelaza Debeli brijeg. Kazao je i to da je tokom borbe razmišljano o mnogo opcija, pa i onoj da se izgradi nova bolnica, jer sudski procesi koji se vode, kako je podvukao, mogu potrajati ne samo godinama već i decenijama.

– Kao što sam govorio i prethodne tri sedmice, bili smo na dobrom putu da nađemo rješenje za bolnicu, bilo da je riječ o kratkoročnom ili srednjeročnom rješenju. Svi smo bili u prilici da prethodno pročitamo izjavu Vuka Kadića, koji se nalazi na čelu Fonda zdravstva, koji je dao uvjerenje da će država Crna Gora preuzeti bolnicu Meljine, što je kasnije i potvrdio premijer Abazović. Svjesni smo da zaposleni u bolnici dobijaju manja primanja nego njihove kolege u zdravstvu, da oskudijevaju u materijalima i osnovnim sredstvima za rad, da imaju problem grijanja, ali smo isto bili svjedoci tome da sudstvo i tužilaštvo u Crnoj Gori ne funkcionišu kako treba. Ne samo da ne funkcionišu već su relikti starog režima i potrebno je mnogo vremena da se trajno riješi status bolnice – kazao je Otović.

Posebno je naglasio da se lokalna uprava mnogo borila da ispostavi jasnu poruku "vlastodršcima u Podgorici da se ne mogu tek tako odnositi prema Herceg Novom".

– Bićemo zadovoljni onog trenutka kada bolnica postane respektabilna ustanova na ponos svih nas. Da zaposleni u njoj rade u normalnim uslovima i da bolnica zaposli još kadra. Bez funkcionalne bolnice ovaj se grad ne može razvijati, niti opstati – poručio je Otović.

“Ministarstvo finansija je zaduženo da, u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje, obezbijedi finansijska sredstva za funkcionisanje Opšte bolnice Meljine

Inače, zahtjev Uprave za katastar i državnu imovinu upućen je shodno rješenju Višeg suda u Podgorici, ali i prošlonedjeljnom zaključku Vlade Crne Gore.

– Zadužuje se Uprava za katastar i državnu imovinu da u skladu sa rješenjem Višeg suda u Podgorici Kri-S br.4/19 od 9.9.2019. godine izvrši preuzimanje na upravljanje nepokretnosti u vlasništvu PZU Opšta bolnica Meljine iz LN br.3124 KO Topla. Uprava će nepokretnosti nakon preuzimanja na upravljanje ustupiti Ministarstvu zdravlja, u skladu sa odredbom 53, stav 1, tačka 6 Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – stoji u zaključku Vlade koji je označen stepenom tajnosti.

Ispunjeni uslovi za preuzimanje bolnice

Ovom odredbom je Upravi za katastar i državnu imovinu dato pravo da istu imovinu preuzme i njom dalje upravlja, pojašnjeno je u informaciji.

Prema dokumentu, u konkretnom je ispunjen uslov za preuzimanje predmetnih objekata bolnice, a nakon što Uprava zapisnički preuzme predmetnu imovinu, istu ustupi Ministarstvu zdravlja koje će nakon toga preduzeti neophodne radnje u cilju organizovanja zdravstvene zaštite za region Herceg Novog. U pojašnjenju postupajućeg specijalnog tužioca, piše da posljedice otvaranja stečajnog postupka ne utiču na primjenu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, a čl. 53 definiše da upravljanje oduzetom imovinskom koristi obuhvata izvršavanje privremenih mjera obezbjeđenja određenih u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, odnosno Zakonikom o krivičnom postupku.

 

Ministarstvo finansija je zaduženo da, u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje, obezbijedi finansijska sredstva za funkcionisanje Opšte bolnice Meljine.

Kako je navedeno u dokumentu, PZU Opšta bolnica Meljine je privatna ustanova u stečaju i podložna je isključivo Zakonu o stečaju, koji ni u jednom dijelu ne uređuje javni interes. Odredbom člana 62 stav 1 citiranog zakona, propisano je da nadležni organ može imovinsku korist za koju je određena privremena mjera obezbjeđenja iz člana 19 stav 1 tačka 1 (privremena mjera zabrane raspolaganja i korišćenja) ovog zakona, dati u zakup ili povjeriti na upravljanje licu koje nije povezano sa imaocem, državnim organima i organima lokalne samouprave, pravnim licima koja vrše javna ovlašćenja, humanitarnim i nevladinim organizacijama ili drugim pravnim subjektima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:13