Predstavnici Vlade CG i EPRS zadovoljni sastankom / - FOTO: MINISTARSTVO ENERGETIKE
17/06/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hidroelektrana i solarna elektrana na Bilećkom jezeru, operativni timovi već od petka

Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.

Na sastanku je razgovarano o visini naknade za potopljeno zemljište Bilećkog jezera, kao i modalitetima naplate potraživanja iz prethodnog perioda.

Ministar Mujović je kazao da su imali veoma plodan sastanak i da je zadovoljan ishodom. Kako je kazao, razgovarano je i o budućim zajedničkim projektima.

- Dva konkretna projekta su se iskristalizovala, a to su izgradnja reverzibilne hidroelektrane i solarne elektrane na Bilećkom jezeru. Što se tiče naknade za potopljeno zemljište, nadamo se dobitnom rješenju za Crnu Goru. Nastavak razgovora će biti u petak kada će operativni timovi krenuti u rješavanje konkretnih zadataka - kazao je Mujović.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je kazao da je razgovor bio konstruktivan i da su formirani radni timovi koji će raditi na rješenju problema starog 30-ak godina.

- Pokazan je zajednički interes, volja i pozitivna energije sa obje strane da se ovo riješi, a da niko ne bude nezadovoljan. Da bude partnerski odnos u kojem će Elektroprivreda BiH plaćati Opštini Nikšić nadoknadu za potopljeno područje. Sedamdeset odsto od te nadoknade ići će Opštini Nikšić, a 30 državi. U narednim danima timovi će raditi na detaljima - kazao je Joković.

Petrović je naglasio da u sklopu unapređenja odnosa dvije zemlje danas je u Podgorici analizirano stanje i kreirani budući koraci.

- Zbog promjena granica, odnosno uspostavljanje novih koje su sada državne, trebamo regulisati pitanje potopljenog zemljišta teritorije opštine Nikšić na kome se nalazi akumulacija Bileća, ali i trajno regulisati vodosnabdijevanje Hreceg Novog koje takođe ide iz rijeke Trebješnice i na neki način mislimo da jednim dokumentom možemo napraviti da sve strane budu zadovoljne - kazao je Petrović.

Što se tiče izgradnje novih postrojenja, kako je istakao, jasno su izrazili stav da je potrebno formirati zajedničko preduzeće koje bi se bavilo i ranijom problematikom i nekim projektima koji nijesu realizovani u proslosti sa obje strane, i novim projektima koji će ojačati energetsku stabilnost obje zemlje.

Mujović: U Ministarstvu energetike i rudarstva odlučni u doprinosu ekonomskog jačanja Crne Gore

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

28. septembar 2024 04:45