/ FOTO: TVCG/PRINTSCREEN
16/05/2022 u 09:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ибрахимовић: Отварање аутопута могуће почетком јула

Ибрахимовић је истакао да ће, поучени искуством, за градњу друге дионице, тражити професионалне компаније, које могу поштовати рокове

Потпредсједник Владе за регионални развој и министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић оптимиста је да ће грађани Црне Горе али и туристи врло брзо моћи да се возе првом дионицом ауто-пута. Ипак није могао да саопшти тачан датум отварања пута.

Да кажем у наредних 50-ак дана. Завршено је преко 99,5% радова и остало је још само мало али не могу тачно прецизирати датум", казао је Ибрахимовић у емисији "Добро јутро Црна Горо" на TVCG, преноси портал RTCG.

Као најважнија препрека, казао је министар, остало је инсталирање електро-машинске опреме, и додао да је добио увјеравања од директора компаније ЦРБЦ Хеиа Шићијанга да ће то убрзо бити отклоњено.

-Ако то буде у наредних 15 до 20 дана успјешно ријешено, можемо рећи да ћемо се можда већ почетком јула возити предивним дијелом ауто-пута од Смоковца до Матешева-истакао је Ибрахимовић.

У току је реконструкција постојећег пута Матешево-Колашин а рок за завршетак радова је 6 мјесеци. Министар је поручио да ће тај пут бити у употреби отварњем ауто-пута.

-Неће бити максимално опремљен али ће свакако бити у употреби- казао је.

Он је додао да ће путарина за аутопут за путничка возила износити 3,5 еура а за камионе 17,5 еура.

На питање, хоће ли бити захтјева за плаћање пенала према ЦРБЦ-у, министар је подсјетио да су се при потписивану уговора 2014. године обје стране обавезале да ако буде кашњења бити и пенала.

-Како је ЦРБЦ већ заинтересован за градњу друге дионице од Матешева до Андријеице вјерујем, они наравно неће бити у повлашћеном положају већ су само исказали интересовање, вјерујем да су и они свјесни важности пројекта на којем раде али и колико је то важно и за сљедећу етапу- казао је.

Ибрахимовић је истакао да ће, поучени искуством, за градњу друге дионице, тражити професионалне компаније, које могу поштовати рокове.

-У свом ммандати ћу са својим тимом дати максимум како би почели изградњу друће етапе а самим тим и треће. Поучени овим искуством вјерујем да смо богатији у односу на сљедеће преговоре да кажем грађанима да је Министарство капиталних инвестиција већ показало иницијативу и да ћемо аплицирати за потраживање од 203 милиона, преко развојних банака имао планирано буџетом за 2022. да можемо да се задужимо и до 200 милиона. Када се заврше све студије изводљивости, и идејно рјешење, сјешћемо и видјети шта је добро за нашу државу и вјерјем да неће бити 'дуги пут за аутопут- казао је министар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:02