CBCG Radović / - FOTO: CBCG
19/06/2024 u 16:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IFC će razmotriti i mogućnost direktnog finansiranja projekata plavog i zelenog turizma

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) nastaviće da, kako je saopšteno, podstiče regionalne platforme i podržava crnogorski privatni sektor u postizanju održivog ekonomskog rasta i otpornosti na klimatske promjene, posebno u sektoru energetike, turizma i poljoprivrede.

Guvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović, sastala se danas sa šefom kancelarije IFC-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Arminom Ridžalovićem, sa kojim je razgovarano o modelima saradnje CBCG i IFC, kao i o aktivnostima u okviru petogodišnjeg Partnerskog okvira grupacije Svjetske banke za Crnu Goru, čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

Ridžalović je kazao da Partnerski okvir za period od naredne do 2029. godine predviđa podršku malim i srednjim preduzećima u pristupanju finansiranju kroz savjetodavnu i finansijsku saradnju sa bankama i nebankarskim kreditnim institucijama u Crnoj Gori.

- IFC će razmotriti i mogućnost direktnog finansiranja projekata plavog i zelenog turizma, nastojeći da privuče i zadrži privatne investicije u ugostiteljskom sektoru, sa posebnim fokusom na projekte sa većim potencijalom za promovisanje ekološke održivosti - rekao je Ridžalović.

Radović se zahvalila na dosadašnjoj podršci IFC crnogorskom finansijskom sektoru, te iskazala spremnost za intenziviranje saradnje na području održivog finansiranja u Crnoj Gori.

Ona je kazala da očekuje da IFC da svoj doprinos u zaokruživanju regulatornog okvira koji bi osigurao da u sve buduće projekte finansiranja budu uključeni elementi održivog razvoja.

- CBCG je izuzetno posvećena podsticanju zelenog i održivog finansiranja i smatramo da je kvalitetna saradnja sa međunarodnim partnerima od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja - navela je Radović.

IFC je članica grupacije Svjetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor u tržištima u razvoju. U fiskalnoj prošloj godini, IFC je plasirala rekordnih 43,7 milijardi USD za privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 13:03