/ -PAVLE LJESAR
25/03/2023 u 08:42 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inspekcija kaznila Ljesara i "Tu Montenegro"

Inspektor utvrdio da nisu otklonili nepravilnost u postupku zasnivanja radnog odnosa sa izvršnim direktorom Sašom Radovićem

Inspektor je izvršio kontrolni nadzor kod subjekta nadzora "Tu Montenegro" i utvrdio da nisu otklonili nepravilnost u postupku zasnivanja radnog odnosa sa izvršnim direktorom Sašom Radovićem, odnosno da nisu postupili ro rješenju Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i raskinuli ugovor.

- Inspektor će do sredine naredne sedmice donijeti zaključak o novčanom kažnjavanju subjekta nadzora i odgovornog lica u subjektu nazdora – predsjednika odbora direktora. Tačan iznos novčane kazne inspektor će odmjeriti uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, a krećući se u okviru zakonskih odredbi kojima je propisano da novčana kazna za pravno lice ne može biti veća od 5.000 eura, a za odgovorno lice 500 eura. U zaključku o novčanom kažnjavanju inspektor je obavezan da ostavi rok za plaćanje kazne, koji nije zakonski definisan, već ga inspektor sam određuje. Ukoliko subjekt nadzora ne uplati kaznu u roku koji mu bude ostavljen, inspektor će zaključak poslati Centralnoj banci Crne Gore na sprovođenje – kazali su "Danu" iz UIP-a.

Predsjednik Borda direktora "Tu Montenegra" je Pavle Ljesar, pilot vladinog aviona.

On, međutim, nema namjeru da postupi po rješenju organa Vlade jer otkako je inspekcija utvrdila da je Radović nezakonito imenovan, sve je radio samo da ne uruči otkaz izvršnom direktoru avio-kompanije.

Iz UIP-a su nam kazali da "Tu Montenegro" može da izjavi žalbu na zaključak o novčanom kažnjavanju.

– Ukoliko izjave žalbu, inspektor ne može sprovesti zaključak sve dok drugostepeni organ – Ministarstvo rada i socijalnog staranja – ne odluči po žalbi. Zakonom je propisano da inspektor ima mogućnost da ponavlja izricanje novčanih kazni sve dok subjekt nadzora ne otkloni nepravilnost – objasnili su iz UIP-a.

Zavod za zapošljavanje raspisao je oglas za novog direktora "Tu Montenegra" prije tri dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:54