Sa sjednice SO Herceg Novi / SO Herceg Novi
23/04/2024 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Institutu „Dr Simo Milošević“ Fond za zdravstveno osiguranje duguje 1.100 000 eura

Apel Vladi Crne Gore da, zbog postojanja višeg interesa, uplati Sindikalnoj organizaciji Instituta 1.100.000 eura, što su sredstva koja se nalaze na računu Fonda za zdravstveno osiguranje (dug Fonda prema Institutu „Dr Simo Milošević“ na ime usluga koje Institut pruža korisnicima po ugovoru sa Fondom), uputila je Skuština opštine Herceg Novi.

To je jednoglasan stav kolegijuma partija koje participiraju u  Skupštini opštine  Herceg Novi.  

-Time bi se bar u nekoj mjeri olakšala teška materijalna situacija zaposlenih, pokazala bi se jasna volja za konačnim rješavanjem problema i bio bi izbjegnut najavljeni štrajk, navodi Kolegijum predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi  povodom situacije u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu i najavljenog štrajka zaposlenih.

U Skupštini opštine Herceg Novi je  održan Kolegijum predsjednika Skupštine, kojem su prisustvovali predstavnici svih odborničkih klubova koji su zastupljeni u aktuelnom sazivu. Na Kolegijumu se raspravljalo o teškoj  situaciji u kojoj se Institut „Dr Simo Milošević“ Igalo nalazi.

Konstatovano je da je Skupština opštine Herceg Novi na prethodnim sjednicama usvojila niz zaključaka koji su sadržali apele upućene Vladi Crne Gore da se aktivno uključi u rješavanje kompleksne situacije u Institutu, ali i konkretne predloge za rješavanje problema. Formiranjem Vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo, realno je bilo za očekivati da će Vlada u najkraćem roku pristupiti efikasnom rješavanju izazova u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Jasno je da nije jednostavno doći do dugoročnog rješenja za očuvanje Instituta i da je to proces koji zahtijeva ozbiljan i nadasve stručan pristup svih aktera koji u tom procesu učestvuju. Uprkos toj činjenici, nedopustivo  je da se do sada nije našao način za davanje kratkoročne pomoći kojom bi se obezbijedila egzistencija zaposlenih, koji nijesu primili zarade u posljednja četiri mjeseca. I u tom periodu je Institut funkcionisao, zaposleni su i pored teške materijalne situacije savjesno i profesionalno obavljali svoj posao i pružali zdravstvene usluge građanima Crne Gore, kao i pacijentima iz svih djelova svijeta.

Radnici Instituta Igalo odlažu štrajk: Vјeruјu Vladi no u stečaј ih gura Agenciјa za obezbјeđivanje depozita Srbiјe

Međutim, nije realno da zaposleni nastave da funkcionišu u tim okolnostima, pa je sasvim opravdan štrajk koji su najavili za 25.04.2024. godine, u slučaju da im se ne isplate 3 od 4 neisplaćene zarade. Treba napomenuti da su sredstva za te zarade na računu FZOCG, dakle već zarađene, ali ih je nemoguće isplatiti zbog blokade računa Instituta.  Štrajk bi svakako negativno uticao na ugled ove zdravstvene ustanove, posebno kada je riječ o tržištima u zemljama Evropske unije. Zbog toga se mora učiniti sve da do njega ne dođe, posebno sada kada je Vlada izrazila jasan stav da se očuvanje Instituta ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje.

-Skupština opštine Herceg Novi podržava svaki vid institucionalne i vaninstitucionalne borbe zaposlenih, usmjeren ka ostvarivanju njihovih prava, navodi se u saopštenju Kolegijuma predsjednika SO Herceg Novi koje potpisuju:

Klubovi odbornika: „Demokratska Crna Gora“, „Novska Lista“Klub odbornika „NSD, Prava Crna Gora – Za budućnost Herceg Novog i Boke“, „DNP- Za budućnost Herceg Novog i Boke“, „Novi pobjeđuje“, „URA“, „Dosljedno za Herceg Novi“ i „Evropski tim za Herceg Novi (DPS – SD)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:04