Sastanak u Frankfurtu / - PKCG
18/03/2023 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Investicioni potencijali Crne Gore predstavljeni u Frankfurtu

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, 3,8 miliona njemačkih turista razmišlja ili planira da u naredne tri godine posjeti Crne Goru

Intenzivna saradnja Crne Gore i SR Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, poručeno je danas na privrednom događaju u Frankfurtu, u organizaciji Generalnog konzulata Crne Gore u SR Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

- Tokom događaja organizovan je i okrugli sto na temu „Energetska kriza- odgovori Crne Gore i Njemačke“, na kojem su učestvovale privredne delegacije dviju zemalja, koje su predvodile predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i predsjednica Privredne i industrijske komore pokrajine Hesen, grada Ofenbaha i potpredsjednica Privredne i industrijske komore Njemačke Kristen Šoder Štajnmiler. Tokom okruglog stola, delegacije su razmijenile mišljenja i iskustva o ovoj globalno aktuelnoj temi, sa posebnim fokusom na izazove sa kojima se suočavaju donosioci političkih odluka u Crnoj Gori i Njemačkoj, kako bi zaštitili potrošače i preduzeća s jedne, i postigli transformaciju energetskog sektora, s druge strane, saopšteno je iz MVP-a.

Nakon radnog dijela, organizovan je prijem na kojem su prisustvovali predstavnici konzularnog kora, državnih organa, banaka, finansijskih institucija, renomiranih kompanija iz Frankfurta i njemačkih pokrajina Hesen i Baden Virtemberg.

Tom prilikom gostima se obratila generalna konzulka Crne Gore u Frankfurtu Ivana Đukanović, koja je pozvala njemačke investitore da posjete Crnu Goru i da se uvjere u povoljan investicioni ambijent. Prijemu je, takođe, prisustvovao i Hajriz Brčvak, poznati filantrop i dobrotvor iz Bijelog Polja, koji je prezentovao svoja poslovna iskustva u Crnoj Gori i Njemačkoj.

Crnogorsku delegaciju su činili predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i Agencije za investicije. Sa njemačke strane učestvovali su predstavnici privredne komore pokrajine Hesen i renomiranih njemačkih kompanija: Siemens, Jebsen&Jessen, Glaabsberaü&Co, Fieldfischer LLP. 

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić je istakla zalaganje Privredne komore da se intenzivira partnerstvo sa Njemačkom, te da je povezivanje privrednika najbolji način da se podstakne realizacija konkretnih zajedničkih projekata, obezbijedi veće učešće njemačkih investicija u razvoj naše infrastrukture i energetike, kao i turizma, informacionih tehnologija, te poljoprivredno-prehrambenog sektora.

- Privredna komora je kroz bogato iskustvo i dugačak istorijat saradnje sa njemačkim organizacijama, kompanijama i investitorima upoznala inovativnu snagu privrede Njemačke, njenu poslovnu efikasnost i kulturu kao simbole kvaliteta evropske industrije. To nam jasno sugeriše koliki je značaj crnogorsko-njemačkog privrednog partnerstva u cilju sprovođenja reindustrijalizacije i jačanja proizvodne orjentacije ekonomije Crne Gore, rekla je Drakić, saopšteno je iz PKCG.

Njemačka je u 2022. godini uložila preko 100 miliona eura u našu ekonomiju, a više od milijardu od obnove crnogorske državnosti. Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, 3,8 miliona njemačkih turista razmišlja ili planira da u naredne tri godine posjeti Crne Goru, pa je predsjednica Drakić i ovom prilikom afirmisala ljepote i sadržaje naše destinacije. Posebno je naglasila značaj crnogorske dijaspore u Njemačkoj kao vrlo važne spone za ekonomsko povezivanje, ulaganja i unapređenje poslovnih veza dvije države. Ona je predstavila pokazatelje crnogorske ekonomije sa fokusom na potencijale saradnje u sektoru energetike.

Prema njenim riječima, Njemačka, kroz KfW banku, više od 10 godina finansira projekte energetske efikasnosti u Crnoj Gori,  a potencijali u ovoj oblasti su i dalje je veliki.

- Crna Gora u sprovođenju ciljeva zelene transformacije ima priliku da proširi saradnju i iskoristi iskustvo i podršku njemačkih kompanija kao lidera u primjeni zelenih rješenja za održivi rast. Vjerujem da ćemo tu šansu iskoristiti da razvoj crnogorske energetike postavimo na putanju održivog rasta koji će podsticajno djelovati na revitalizaciju industrije i pokretanje ostalih ekonomskih potencijala Crne Gore - zaključila je predsjednica Privredne komore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:00